Λουκέτο σε δύο από τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρώπη απειλεί να βάλει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Αφορμή της διαμάχης του εβραϊκής καταγωγής Αμερικανού προγραμματιστή και επιχειρηματία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν οι κανονισμοί της Ευρώπης, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η μεταφορά, η αποθήκευση και η επεξεργασία των δεδομένων χρηστών της Γηραιάς Ηπείρου σε διακομιστές που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέσω της ετήσιας αναφοράς της εταιρίας “Meta” προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ “SEC”, όπου ανακοινώνονται τα οικονομικά της αποτελέσματα, αναφέρεται πως αν δεν εγκριθεί ένα νέο πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων, η εταιρεία θα αναγκαστεί να απομακρύνει τα προϊόντα της από την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και τις ιδιαίτερα δημοφιλείς πλατφόρμες “Facebook” και “Instagram”.
Με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από τον Ιούλιο του 2020 είχε ανακληθεί η «Ασπίδα Προστασίας» μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α. , ενώ και η ψήφιση του Γενικού Κανόνα Προστασίας Δεδομένων (GDPR) διαφοροποίησε σε σημαντικό βαθμό τα δεδομένα για τη διαχείριση στοιχείων χρηστών από αμερικανικές εταιρίες.
Στην αναφορά που υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών, η “Meta” υπογραμμίζει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος, προειδοποιεί ωστόσο ότι αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει δύο διαφορετικές υπηρεσίες.
Εκπρόσωπος της εταιρίας σχολίασε:
«Δεν έχουμε καμία επιθυμία και κανένα σχέδιο απομάκρυνσης από την Ευρώπη, όμως η απλή πραγματικότητα είναι ότι η Meta, όπως και πολλές άλλες εταιρείες, βασίζεται σε μεταφορές δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών για να λειτουργήσει».
Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι το σενάριο του μπλακ άουτ των μεγαλύτερων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης στην ήπειρό μας δεν φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες για να υλοποιηθεί, αφού η Ευρώπη αποτελεί μια μεγάλη και ιδιαιτέρως επικερδή αγορά για την εταιρία, γεγονός που θα βάλει σε δεύτερες σκέψεις την “Meta” ιδιαίτερα μετά τη μείωση που παρατηρήθηκε στον αριθμό των ενεργών χρηστών παγκοσμίως, αλλά και τη σημαντική πτώση που κατέγραψε η τιμή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο προκαλώντας αντιδράσεις στην αγορά.