Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις και απειλές της Δύσης προς τη Μόσχα για εκτόνωση της κρίσης
Οι επικίνδυνες ακροβασίες των ισορροπιών σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζονται στο ρωσο- ουκρανικό μέτωπο.
Η Μόσχα μπορεί να εκφράζει δεσμεύσεις για τη διατήρηση των στρατιωτικών της δυνάμεων εντός της επικράτειάς της χαρακτηρίζοντας ως υστερίες τους φόβους για εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας εντείνουν την ανησυχία για την επικράτηση της ηρεμίας στην ταραγμένη το τελευταίο διάστημα, περιοχή.
Όπως υποστηρίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του ισπανικού Ναυτικού εντόπισε ρωσικά πολεμικά πλοία να περνούν τα στενά του Γιβραλτάρ και να εισέρχονται στη Μεσόγειο, εικάζοντας ως πιθανή κατεύθυνσή τους τη Μαύρη Θάλασσα.
Την πορεία του τμήματος του ρωσικού στόλου, που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δεκάδες άρματα μάχης και χιλιάδες στρατιώτες, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “La Repubblica”, παρακολουθούν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων “Tass” μετέδωσε ότι ο Ρωσικός Βόρειος Στόλος εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τη διενέργεια ασκήσεων ανθυποβρυχιακού πολέμου στη νορβηγική θάλασσα, ενώ γίνεται αναφορά στη συμμετοχή εκατοντάδων πολεμικών πλοίων, δεκάδων αεροσκαφών υποστήριξης και δέκα χιλιάδων στρατιωτών σε ξεχωριστές ασκήσεις στη Μεσόγειο, τη Βόρειο Θάλασσα στον βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Θάλασσα του Οχότσκ στον Ειρηνικό, ακυρώνοντας ωστόσο τις προγραμματισμένες σε διεθνή ύδατα ναυτικές ασκήσεις ανοιχτά των ακτών της Ιρλανδίας, οι οποίες επρόκειτο να ξεκινήσουν την Πέμπτη και να διαρκέσουν μέχρι και τις 8 Φεβρουαρίου, λόγω της άρνησης της χώρας της βορειοδυτικής Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή πάντως η Δύση επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις της για αυστηρές κυρώσεις που δεν θα έχουν προηγούμενο σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να ανάψει το φιτίλι του πολέμου στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, μπορεί να άφησε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου και της διπλωματίας, φρόντισε ωστόσο να χαρακτηρίσει υψηλό το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η Μόσχα αν πραγματοποιήσει την επαπειλούμενη εισβολή. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σημείωσε τους δρόμους που έχει να επιλέξει η Ρωσία:
«Εάν η Ρωσία είναι ειλικρινής στο να απευθυνθεί στις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μέσω του διαλόγου, οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να εμπλέκονται καλή τη πίστει. Εάν, αντιθέτως, η Ρωσία επιλέξει να εγκαταλείψει τη διπλωματία και να επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ταχείες και σοβαρές συνέπειες».
Το χαρτί της περαιτέρω ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη ρίχνει στο τραπέζι του σκληρού πόκερ η Μεγάλη Βρετανία, όπως υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λιζ Τρας, η οποία επισήμανε το πρωτοφανές πλαίσιο συντονισμένων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όσοι βρίσκονται εντός και γύρω από το Κρεμλίνο δεν θα έχουν που να κρυφτούν, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Το Κρεμλίνο από την άλλη προσπαθώντας να αποτρέψει τη στοχοποίηση εταιριών και επιχειρηματιών που διατηρούν στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανταπαντά ότι οι επικείμενες ενέργειες του Λονδίνου θα στραφούν σε βάρος του, με τον εκπρόσωπο Τύπου της ρωσικής προεδρίας να επικαλείται την σθεναρή υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας.
Από την Ουγγαρία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, μίλησε για τους ρωσικούς φόβους και υπογράμμισε τον ρόλο της χώρας του ως δύναμης αποτρεπτικής ισχύος:
«Είναι σημαντικό να δείξουμε στον Πούτιν ότι αυτό ακριβώς που φοβάται, δηλαδή 'περισσότερο' ΝΑΤΟ πιο κοντά στη Ρωσία, θα είναι ακριβώς το αποτέλεσμα μίας εισβολής στην Ουκρανία. Για το λόγο αυτό η Βρετανία διέθεσε στο ΝΑΤΟ περισσότερες χερσαίες δυνάμεις, περισσότερη ετοιμότητα ως αποτροπή».
Την πρόθεσή του για συνέχιση των συνομιλιών με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με σκοπό την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, μετά τη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία
Από την πλευρά του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Βασίλι Νεμπένζια, τόνισε ότι με τη δράση και τις δηλώσεις της η Ουάσινγκτον φαίνεται σαν να κάνει έκκληση για πόλεμο και επισήμανε ότι οι χώρες της Δύσης δεν παρουσιάζουν αποδείξεις προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους ότι η Μόσχα σχεδιάζει επίθεση στο ουκρανικό έδαφος:
«Οι συζητήσεις για επικείμενο πόλεμο είναι από μόνες τους προκλητικές. Δείχνετε σαν να απευθύνετε έκκληση για κάτι τέτοιο, το θέλετε και περιμένετε, πότε αυτό θα συμβεί, σαν να θέλετε να κάνετε τις εικασίες σας πραγματικότητα. Η Ρωσία δεν διανοείται το ενδεχόμενο της εισβολής, αυτό μπορώ να το αποκλείσω».
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS