Φόβους για εμφάνιση και άλλων μεταλλάξεων του κορωνοϊού μετά την “Όμικρον” εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
NEWSROOM - 30/01/22
Όπως αναφέρει η δρ. Μαρία Βαν Κέρκοβ, το νέο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη, δεν θα είναι το τελευταίο που απασχολεί τους ειδικούς, καθώς η πιθανότητα για νέες παραλλαγές χαρακτηρίζεται υπαρκτή.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Κέρκοβ, ενδεχόμενη νέα μετάλλαξη θα έχει πιο μεταδοτικό χαρακτήρα, ενώ τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός της σοβαρότητας και αν είναι πιθανό να διαφύγει της ανοσίας.
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει εκφράσει σε πολλές περιπτώσεις την άποψη ότι η παραλλαγή “Όμικρον” είναι ηπιότερη από τη μετάλλαξη “Δέλτα”, υπογραμμίζει ωστόσο την αυξημένη επαγρύπνηση που πρέπει να υπάρχει λόγω της επικινδυνότητας του στελέχους της Μποτσουάνα.
Η μεταδοτικότητα του στελέχους που έχει κυριαρχήσει ανά την υφήλιο προκαλεί έκρηξη κρουσμάτων, αυξάνοντας την πίεση των ήδη επιβαρυμένων Συστημάτων Υγείας. Προσδιορίζοντας μάλιστα τους λόγους που καθιστούν σημαντική τη μείωση της εξάπλωσης της “Όμικρον”, η δρ. Κέρκοβ επικεντρώνεται στην προστασία των ανθρώπων από μόλυνση, καθώς ενδέχεται να τους οδηγήσει στη σοβαρή νόσηση, τονίζοντας μάλιστα ότι το ρίσκο είναι μεγαλύτερο για τα γηραιότερα άτομα και τους ανεμβολίαστους.
Σημειώνει ότι οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τον αντίκτυπο της μετά covid περιόδου ή μακράς covid. Έτσι, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό, κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με πιο μακροχρόνιες συνέπειες και παρατηρεί ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και άλλων υπηρεσιών.
Καταλήγοντας επισημαίνει ότι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να μεταλλαχθεί.