Τη Δευτέρα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.
NEWSROOM - 22/01/22
Στα ύψη παραμένει το διπλωματικό θερμόμετρο για την κρίση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας. Οι διαβουλεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζονται με τελευταία αυτή ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Μόσχας και Ουάσινγκτον.
Στην ενενηντάλεπτης διάρκειας συνάντηση που διεξήχθη στη Γενεύη της Ελβετίας Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν, οι οποίοι έκαναν λόγο για ειλικρινείς και ουσιαστικές συνομιλίες επιδόθηκαν σε ένα σκληρό πόκερ ανταλλαγής εκατέρωθεν προειδοποιητικών διατυπώσεων, με ζητούμενο την αποκλιμάκωση της κρίσης, ενώ την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επαναεπιβεβαίωνε την άκαμπτη στάση της Μόσχας όπως εκφράστηκε από την ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών:
«Κατέστη σαφές στον Άντονι Μπλίνκεν, ότι η περαιτέρω αγνόηση των νόμιμων ανησυχιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες σχετίζονται πρωτίστως με τη συνεχιζόμενη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στρατιωτική κυρίευση του εδάφους της Ουκρανίας δια της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης δυνάμεων και μέσων της συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας, θα έχει τις πλέον σοβαρές συνέπειες. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν η Ουάσιγκτον αντιδράσει θετικά στα σχέδια συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, για τις οποίες αναμένουμε να λάβουμε την γραπτή και κατ' άρθρο αντίδραση της αμερικανικής πλευράς την επόμενη εβδομάδα».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν γραπτώς την επόμενη εβδομάδα, ενώ σε δηλώσεις του ο Μπλίνκεν σχετικά με την τελική έκβαση των συνομιλιών παρέπεμψε στο δρόμο που θα ακολουθήσει η Ρωσία.
Σε αυτό το πλαίσιο και με την ειρήνη να ακροβατεί επικίνδυνα όσο οι δυνάμεις της Μόσχας αναπτύσσονται στα σύνορα με την Ουκρανία και οι στρατιώτες παραμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη διατηρώντας αμείωτο τον φόβο της επαπειλούμενης εισβολής που μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη σύρραξη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης την προσεχή Δευτέρα στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ομολόγων του, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τους ενημερώσει σχετικά με όσα διημείφθησαν στις συνομιλίες με τον Λαβρόφ.
Σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις που είχε πάντως με εκπροσώπους του Τύπου ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο, εμφανίστηκε κατηγορηματικός και ιδιαίτερα αποφασισμένος όσον αφορά στην αντίδραση της Κοινότητας σε περίπτωση που ο Πούτιν δώσει εντολή οι στρατιώτες του να τραβήξουν τη σκανδάλη. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ύφος της επιβολής των κυρώσεων σε βάρος του Κρεμλίνου:
«Η αντίδραση θα είναι πολύ γρήγορη και εξαιρετικά ξεκάθαρη. Η εφαρμογή των κυρώσεων εξαρτάται από το είδος των κυρώσεων που συμφωνούμε, κάποιες απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή, μερικές μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα».
Οι προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων ηγετών προς τη Ρωσία συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μίλησε για το υψηλό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η Μόσχα σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης, ενώ την ίδια στιγμή η υπουργός Εξωτερικών του Βερολίνου υπογράμμιζε τις σοβαρές οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές συνέπειες που θα πρέπει να υπολογίσει ο Πούτιν προτού δώσει την εντολή για να ανάψει το φυτίλι του πολέμου.
Την ώρα πάντως που η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε την απόφαση ενίσχυσης των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων με αντιαρματικά συστήματα, η Ρωσία έδινε μία ακόμα απόδειξη της σκληρής και άκαμπτης γραμμής, ζητώντας την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του ΝΑΤΟ:
«Το ΝΑΤΟ δεν θα αποκηρύξει την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον, μεταξύ άλλων και με την παρουσία στρατευμάτων μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με τον Ουκρανό ομόλογό της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίστηκε η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα συντονισμένης προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της κρίσης.