Σε νέο παραλήρημα προέβη ο Τουρκος υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων και την αποστρατικοποίηση νησιών της χώρας μας
NEWSROOM - 08/01/22
Την πάγια θέση της Άγκυρας σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα δώδεκα ναυτικά μίλια, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
Μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης για τον γεννημένο στην Κομοτηνή Έλληνα ιατρό και έναν εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, Σαδίκ Αχμέτ, ο απόφοιτος της τουρκικής Στρατιωτικής ακαδημίας και πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αφού μίλησε για προβλήματα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο, τα οποία εντείνονται- όπως υποστήριξε- από την αδιάλλακτη συμπεριφορά πολιτικών της Αθήνας, δεν δίστασε να επαναφέρει το θέμα της αποστρατικοποίησης και της κυριαρχίας κάποιων νησιών:
«Η Ελλάδα προσπαθεί να δώσει την εικόνα μιας χώρας θύματος, διαστρεβλώνοντας κάθε είδους δεδομένα, ντυμένη με προβιά αρνιού για να καλύψει τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες.
Δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί με βάση τη λογική και το δίκαιο να θέλει ο γείτονάς μας να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά του ύδατα στα δώδεκα μίλια και να ισχυρίζεται ότι έχει δέκα μίλια εναέριο χώρο παρά τα έξι μίλια χωρικών υδάτων του. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρακτική στην ιστορία, ούτε σήμερα ούτε στο Διεθνές Δίκαιο.
Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης σε τουλάχιστον δέκα έξι από τα είκοσι τρία νησιά, όπως προβλέπουν οι Διεθνείς Συνθήκες και ιδιαίτερα η Συνθήκης της Λωζάνης. Επιπλέον, με την συμπερίληψη αυτών των νησιών σε διάφορες ασκήσεις, του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών, οι χώρες αυτές γίνονται εργαλείο στις δικές τους διεκδικήσεις. Η Ελλάδα προσπαθεί να τις εξαπατήσει, διεκδικεί κυριαρχία σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συνθήκη και μάλιστα βάζει κάποια από αυτά τα νησιά προς πώληση».
Το κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Ερντογάν, κατηγόρησε τη χώρα μας για προσπάθεια αναγωγής των προβλημάτων με την Τουρκία σε ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ:
"Η Ελλάδα καταφεύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργώντας μια τεχνητή αντίληψη περί απειλής και σχηματίζει συμμαχίες εντός συμμαχίας, ενώ για να λύσει τα προβλήματά της με την Τουρκία προσπαθεί να τα αναγάγει σε προβλήματα Τουρκίας-ΕΕ-ΗΠΑ ή Τουρκίας-ΝΑΤΟ. Ενεργεί ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, την κοινή λογική και τα ιστορικά γεγονότα σχεδόν σε κάθε ζήτημα μεταξύ μας".