Ανήσυχος ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Αναντόμ Γκεμπρεγκέσους
NEWSROOM - 15/12/21
Την ανησυχία του για τις αντοχές των Συστημάτων Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ταχύτατης εξάπλωσης της μετάλλαξης “Όμικρον”, εξέφρασε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ.
Ο Αναντόμ Γκεμπρεγκέσους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι κρούσματα του νέου παραλλαγμένου στελέχους έχουν εμφανιστεί σε δεκάδες χώρες της υφηλίου, ενώ διατύπωσε τον φόβο του για ύπαρξη της μετάλλαξης της Μποτσουάνα σε ακόμα περισσότερα κράτη:
«Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον σε εβδομήντα επτά χώρες. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η “Όμικρον” βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η “Όμικρον” εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή.
Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την παραλλαγή αυτή ήπια. Ακόμη και αν προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα».
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , ο οποίος όπως υποστηρίζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δεν άσκησε ποτέ το ιατρικό επάγγελμα, τόνισε την αναγκαιότητα της πιστής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη σπουδή που έδειξαν κυβερνήσεις κρατών να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους με την αναμνηστική δόση ως αντίμετρο στο στέλεχος “Όμικρον”:
«Τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων. Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά.
Η εμφάνιση της Όμικρον ώθησε ορισμένες χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού για όλον τον ενήλικο πληθυσμό τους, «μολονότι δεν έχουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολιασμών έναντι αυτής της παραλλαγής. Ο Π.Ο.Υ. ανησυχεί ότι τέτοια προγράμματα θα οδηγήσουν ξανά στη συσσώρευση εμβολίων για την Covid-19 που παρατηρήσαμε φέτος και θα επιδεινώσουν την ανισότητα. Είναι σαφές, καθώς προχωράμε, ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ιδίως για εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνουν.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ο Π.Ο.Υ. δεν είναι κατά των αναμνηστικών δόσεων. Είμαστε κατά της εμβολιαστικής ανισότητας. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η σειρά εμβολιασμού μετράει. Το να δίνεις ενισχυτικές δόσεις σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, απλώς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκείνων που είναι υψηλού κινδύνου και ακόμη περιμένουν την πρώτη δόση τους, λόγω των προβλημάτων στον ανεφοδιασμό».
Την ίδια ώρα εφιαλτική είναι η αύξηση που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στις νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις του ιού στην Αφρική, με τον σχετικό επιδημιολογικό δείκτη να έχει εκτοξευθεί κατά 83%, εντείνοντας την ανησυχία.
Επιστήμονες που ερευνούν το φαινόμενο αποφαίνονται ότι τα συγκεκριμένα νούμερα «θεριεύουν» λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της αφρικανικής ηπείρου, ενώ τρομάζει ο αριθμός των περισσότερων από εκατόν ενενήντα έξι χιλιάδων διαγνώσεων που καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις είκοσι χώρες έχουν καταγράψει ποσοστό της τάξης του 10% των πολιτών τους που έχουν θωρακίσει τον οργανισμό τους έναντι της covid 19, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ δεν λείπουν και κράτη στα οποία η πρόθεση εμβολιασμού είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Reuters” το ποσοστό των κατοίκων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και του Τσαντ που έχουν περάσει τις πύλες των εμβολιατικών κέντρων, δυσκολεύεται να προσεγγίσει το 1%.