Το πλέγμα των προτεραιοτήτων της επικείμενης προεδρίας του Παρισιού στο Συμβούλιο της Ε.Ε. ανέλυσε ο Γάλλος Πρόεδρος
NEWSROOM - 10/12/21
Η ισχυροποίηση της Ευρώπης στον κόσμο, με την ταυτόχρονη μεταρρύθμιση του Χώρου Σένγκεν και την εγκαθίδρυση των μηχανισμών εκείνων που θα συμβάλουν στην προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι βασικοί άξονες της Γαλλίας ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου.
Παρουσιάζοντας το πλάνο των προτεραιοτήτων του ο Εμμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στις νέες εντάσεις και τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Γηραιάς Ηπείρου από τις παρεμβάσεις περιφερειακών δυνάμεων, με την καταπολέμησή τους να αποτελεί πρώτιστο στόχο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ιστορία μαζί και η τραγωδία κάποιες φορές επαναλαμβάνονται.
Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη για μια πολιτική επαναδέσμευσης και επενδύσεων στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, με στόχο την ευκολότερη οικονομική ενσωμάτωσή τους στους κόλπους της Κοινότητας.
Την ώρα μάλιστα που το χρονοδιάγραμμα ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ακόμα θολό για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες βρίσκονται εδώ και χρόνια στην αναμονή, οι ηγέτες των κρατών μελών επανέλαβαν τη στήριξή τους αξιώνοντας όμως περισσότερες μεταρρυθμίσεις και επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρώτος πολίτης της Γαλλίας ζήτησε να αποσαφηνιστεί η πορεία ένταξης των Αλβανίας, Βοσνίας, Σερβίας, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας και Κοσσόβου.
Τα πράγματα για τις χώρες αυτές ήρθε να περιπλέξει δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τα δυτικά Βαλκάνια, με την οποία εξέφρασε επιφυλάξεις για την ικανότητα εισδοχής νέων μελών στην Ε.Ε.:
«Εντελώς ειλικρινά, υπάρχει συζήτηση μεταξύ των “27” για την ικανότητά μας να δεχθούμε νέα μέλη».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συμφώνησε μεν με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα συγκεκριμένα κράτη, αλλά επισήμανε ότι δεν θεωρεί αναγκαίο να δοθεί ημερομηνία ένταξης διατηρώντας το θολό τοπίο.