Που στοχεύουν οι διαδικασίες που θέτει σε εφαρμογή η Κομισιόν και πως τις σχολιάζουν κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
NEWSROOM - 02/12/21
Ασπίδα προστασίας στη Λεττονία, την Πολωνία και την Λιθουανία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Λευκορωσία, υψώνει η Κομισιόν.
Με τη δέσμη μέτρων που θα θεσπιστεί από το θεσμικό όργανο της Ε.Ε., απώτερο σκοπό του οποίου αποτελεί η προστασία των κοινοτικών συμφερόντων των κρατών μελών, είναι η δημιουργία γρήγορων και τακτικών διαδικασιών για τη διαχείριση της κατάστασης, με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μη επαναπροώθησης.
Αναφερόμενος στην υβριδική επίθεση στα πολωνικά σύνορα ο 59χρονος νομικός στο επάγγελμα με καταγωγή από τη Χαλκιδική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος κάθισε για πρώτα φορά στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου το 2007, υπογράμμισε την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη της Κομισιόν προς τις συγκεκριμένες χώρες:
«Στεκόμαστε στο πλευρό των κρατών μελών που διαχειρίζονται τα εξωτερικά σύνορα στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις προηγούμενες εβδομάδες καταφέραμε να αντέξουμε το συλλογικό βάρος της ΕΕ απέναντι στην υβριδική επίθεση που στρέφεται εναντίον της Ένωσής μας. Συλλογικά, η ΕΕ κατέστησε σαφές ότι οι προσπάθειες υπονόμευσης της Ένωσής μας απλώς θα ενισχύσουν την αλληλεγγύη μας μεταξύ μας. Σήμερα δείχνουμε έμπρακτα αυτή την αλληλεγγύη: με τη μορφή ενός συνόλου προσωρινών και έκτακτων μέτρων που θα εξοπλίσουν τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία με τα μέσα που χρειάζονται για να ανταποκριθούν σε αυτές τις έκτακτες περιστάσεις με ελεγχόμενο και γρήγορο τρόπο και να λειτουργήσουν υπό συνθήκες της ασφάλειας δικαίου».
Επαγρύπνηση συνέστησε από την πλευρά της η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον:
«Αν και οι έντονες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν φέρει γρήγορα αποτελέσματα, η κατάσταση παραμένει ευαίσθητη. Σήμερα, για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, παρέχουμε ευελιξία και υποστήριξη στα κράτη μέλη για να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς συμβιβασμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η ισχύς των μέτρων θα είναι εξάμηνης διάρκειας και θα αφορούν υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν εισέλθει παράτυπα στο έδαφος της Ε.Ε. από τη Λευκορωσία και βρίσκονται κοντά στα σύνορα ή για όσους παρουσιάζονται σε συνοριακά σημεία διέλευσης.
Τα τρία κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την περίοδο εγγραφής για τις αιτήσεις ασύλου σε τέσσερις εβδομάδες, αντί για τρεις έως δέκα ημέρες που είναι σήμερα. Θα μπορούν επίσης να εφαρμόσουν τη διαδικασία ασύλου στα σύνορα για τη διεκπεραίωση όλων των αιτημάτων ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής, εντός δέκα έξι εβδομάδων κατ' ανώτατο όριο - εκτός εάν δεν μπορεί να παρασχεθεί επαρκής υποστήριξη σε αιτούντες με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε βάσιμες αξιώσεις και σε αιτήσεις οικογενειών και παιδιών.
Ιδιαίτερη μέριμνα αποδίδεται στις συνθήκες υποδοχής, προσωρινής στέγασης, διατροφής, ιατρικής περίθαλψης και βοήθειας σε ευάλωτα άτομα, ενώ μεγάλης σημασίας θεωρείται η εξασφάλιση της όσο το δυνατόν πιο στενής συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, που θα αφορά στην υποστήριξη ατόμων σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τα κράτη μέλη θα μπορούν να εφαρμόζουν ταχύτερες διαδικασίες για την επιστροφή όλων εκείνων που οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο θα παρέχει τη συνδρομή της στην καταγραφή και τη διαχείριση της διαδικασίας, ενώ υποστήριξη σε δραστηριότητες συνοριακού ελέγχου θα παρέχει ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής “FRONTEX”, καθώς και η “Europol” στο πλαίσιο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.