Ντράγκι και Μακρόν είναι έτοιμοι να υπογράψουν την ιστορικής σημασίας Συνθήκη Ενισχυμένης Διμερούς Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες
NEWSROOM - 27/11/21
Σε νέα βάση μπαίνουν οι ισορροπίες ισχύος στην Ευρώπη μετά την ιστορικής σημασίας συμφωνία που είναι έτοιμες να υπογράψουν Γαλλία και Ιταλία.
Ο πρόεδρος Μακρόν βρίσκεται ήδη στη Ρώμη, όπου συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της γειτονικής χώρας, Μάριο Ντράγκι και Σέρτζιο Ματαρέλα αντίστοιχα και σήμερα αναμένεται να υπογράψουν στο Προεδρικό Μέγαρο Κυρηνάλιο την «Ιταλογαλλική Συνθήκη Ενισχυμένης Συνεργασίας», βάζοντας στην άκρη μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Παλατιού των Ηλυσίων, Ελυζέ, η συγκεκριμένη συμφωνία πρόκειται να προωθήσει τη σύγκλιση των θέσεων της Γαλλίας και της Ιταλίας και τον συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή και διεθνή εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα, τη μεταναστευτική πολιτική, την οικονομία, την εκπαίδευση, την έρευνα τον πολιτισμό και τη διασυνοριακή συνεργασία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή θα αναδιαμορφώσει τις ισορροπίες ισχύος στη Γηραιά Ήπειρο, μετά και την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από τη θέση της Καγκελαρίου της Γερμανίας, την ώρα που Ρώμη και Παρίσι συνομολογούν ότι με την υπογραφή της Συνθήκης θα ενισχυθεί η Ευρώπη στο σύνολό της.
Με τη Συνθήκη του Κυρηναλίου, όπως αποκαλείται επίσης, οι δύο χώρες επιθυμούν να διαμορφώσουν ένα πιο σταθερό και φιλόδοξο πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει έντεκα κεφάλαια, τα οποία καλύπτουν τους τομείς της οικονομίας, της άμυνας, του μεταναστευτικού, καθώς και κοινές δράσεις στη Μεσόγειο και την Αφρική.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, επισήμανε την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης και ολοκληρωμένης Ευρώπης που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων:
«Η πρωτοβουλία μας συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης, η οποία τώρα είναι ακόμη πιο αναγκαία, διότι υπάρχουν προκλήσεις που μόνον μια ολοκληρωμένη Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει, όπως φάνηκε και από την κρίση της πανδημίας. Η ευρωπαϊκή διάσταση αποτελεί στοιχείο κλειδί, σε μια φάση κατά την οποία καλούμεθα να ξεπεράσουμε την κρίση της πανδημίας και να πετύχουμε μια δυναμική επανεκκίνηση, για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις προκλήσεις της οικολογικής και ψηφιακής μετάβασης».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών η υπογραφή της συμφωνίας θα συμβάλει στην αναβάθμιση του ρόλου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, με τις οποίες η Γαλλία διατηρεί στενές σχέσεις. Το Παρίσι αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα σε θέματα όπως η οικονομία και το μεταναστευτικό.
Αξιωματούχοι του Ελυζέ πάντως διαμηνύουν ότι η ιταλογαλλική συμφωνία δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας με τη Γερμανία, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον θετικό τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την εξέλιξη αυτή μικρότερες χώρες.