Σε ελεύθερη πτώση το εθνικό νόμισμα της χώρας
NEWSROOM - 24/11/21
Αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία, καθώς η οικονομία της χώρας ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. Χιλιάδες εξαγριωμένοι και απελπισμένοι πολίτες που δεν μπορούν να σηκώσουν το δυσβάσταχτο κόστος ζωής μετά την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος που κατρακύλησε κατά 17%, βγήκαν σε δρόμους και πλατείες για να διαμαρτυρηθούν, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.
Οι συνθήκες που επικρατούν δημιουργούν ένα ξέσπασμα οργής σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, οδηγώντας σε συγκρούσεις πολιτών με τις Αρχές , ενώ άλλοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας καίνε πλαστά δολάρια. Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε με αστυνομικό οδόφραγμα. Στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στου δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια και καλώντας τον Ερντογάν να παραιτηθεί. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα στην Άγκυρα.
Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι και συνταξιούχοι σκέφτονται να μετατρέψουν τον μισθό τους σε συνάλλαγμα φοβούμενοι νέα κατακρήμνιση του εθνικού νομίσματος, ενώ άλλοι προσπαθούν να αποταμιεύσουν χρήματα σε χρυσό.
Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, που σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τις 10 Αυγούστου 2018, και ο πληθωρισμός που καλπάζει, εκτινάσσουν τις τιμές στα ύψη και φέρνουν σε απόγνωση τους καταναλωτές, τη στιγμή που η ισοτιμία μεταξύ του νομίσματος της γειτονικής χώρας και του δολαρίου διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο, με τον «Σουλτάνο» να δηλώνει ότι η χώρα διεξάγει έναν οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας, χαρακτηρίζοντας επωφελή τη μείωση των επιτοκίων.
Ο κατώτατος μισθός, που τον Ιανουάριο κυμαινόταν στα 380 δολάρια, συρρικνώνεται διαρκώς φθάνοντας τα 224 δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερα από διακόσια ευρώ, επιδεινώνοντας τα ασταμάτητα προβλήματα εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις ακραίας φτώχειας και δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και ψωμί ενώ αγαθά όπως ζάχαρη, λάδι και καφές πωλούνται πλέον με το δελτίο.
Με τον κλοιό της οικονομικής κρίσης να σφίγγει ολοένα και περισσότερο και εν μέσω πιέσεων και σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Σαχάπ Καβτσίογλου, χωρίς να διαρρεύσει όμως το περιεχόμενο των συζητήσεών τους.
Η εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στην τουρκική οικονομία προκαλεί αναταράξεις και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά από συνάντηση που είχε με τον με τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, ζήτησε από τον από τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να άρει την υποστήριξή του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, με τον Τούρκο πρόεδρο, την ώρα που οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο δημιουργίας υπερπληθωρισμού, να μιλάει για παγκόσμια συνωμοσία εναντίων της Άγκυρας και να προσπαθεί να βάλει φρένο στην παραφιλολογία διαμηνύοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2023:
«Η χώρα δεν θα ενδώσει σε οικονομολόγους, οπορτουνιστές και παγκόσμιους οικονομικούς ακροβάτες που ζητούν αύξηση των επιτοκίων. Γι’ αυτό δεν δίνουμε σημασία στη βοή των μοιρολατρών. Με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού μας θα αναδυθούμε νικητής από αυτόν τον πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας. Έχει ενδιαφέρον το ότι ζητούν συνεχώς πρόωρες εκλογές. Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Θα γίνουν κανονικά τον Ιούνιο του 2023».
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS