Οργισμένη και σκληρή αντίδραση από την Άγκυρα στις αυστηρές συστάσεις που απηύθυνε η ΕΕ στην έκθεση για την πρόοδο των προς ένταξη χωρών
NEWSROOM - 20/10/21
Καταπέλτης για την Τουρκία είναι η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι προς ένταξη χώρες.
Πίσω από τις γραμμές της έκθεσης η Κομισιόν στέλνει σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα καλώντας την να σταματήσει την τακτική των μονομερών ενεργειών και των προκλήσεων, υπογραμμίζοντας τη διάθεσή της για χρήση όλων των μέσων που διαθέτει προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κρατών μελών της Κοινότητας.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο. Σε περίπτωση ανανέωσης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της».
Αναφορά γίνεται επίσης και στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας την ανάγκη για ενεργή υποστήριξη των διαπραγματεύσεων από την τουρκική πλευρά, αξιώνοντας παράλληλα την υπαναχώρηση στις, αντίθετες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενέργειες που έχουν γίνει από τον Οκτώβριο του 2020 για το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας χαρακτηρίζονται ως “πολύτιμο κανάλι επικοινωνίας” για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δύο πλευρές, αναφέροντας όμως ως προϋπόθεση τη διακοπή των παράνομων δραστηριοτήτων έρευνας και γεώτρησης υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Ελλάδας και Κύπρου.
Η Τουρκία καλείται να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και ειρηνική επίλυση διαφορών με προσφυγή, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο.
Στο στόχαστρο μπαίνει και η υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο όπως επισημαίνεται με νόημα αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.
Η Κομισιόν αναγνωρίζει στη γειτονική χώρα πρόοδο στο θέμα του μεταναστευτικού, αφού όπως σημειώνει μετά τα περιστατικά του Μαρτίου του 2020 ενισχύθηκε η ικανότητα επιτήρησης και προστασίας των ανατολικών χερσαίων συνόρων, τονίζοντας τον ρόλο της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου.