Τι αναφέρει η Κοινή Διακήρυξη που υπέγραψαν Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι
NEWSROOM - 20/10/21
Με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασαν τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες της Τουρκίας μέσω της Κοινής Διακήρυξης της 9ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη στην Αθήνα οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Στο κείμενο που υπογράφουν οι κ. Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Αμντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, επισημαίνεται παράλληλα ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο υπονομεύει την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, επαναβεβαιώνεται η σπουδή τους για συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και υπογραμμίζεται ο κομβικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης η ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών τους.
Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο εγκαταλείποντας την τακτική προκλήσεων, μονομερών ενεργειών και παρεμπόδισης των ερευνητικών πλοίων που έχουν αδειοδοτηθεί από την Ελλάδα και την Κύπρο, καλούν την Άγκυρα οι τρεις ηγέτες. Όπως σημειώνουν μάλιστα η απειλή χρήσης βίας λειτουργεί ανασταλτικά στον παραγωγικό και αποτελεσματικό διάλογο, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους , σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σχετικά με τη Λιβύη τονίζουν ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το Μνημόνιο Κατανόησης Στρατιωτικής Συνεργασίας και Συνεργασίας Ασφάλειας παραβιάζουν τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και το και το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη καθώς υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα. Επιπροσθέτως το Μνημόνιο Κατανόησης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα.
Στην υπογραφή της τριμερούς ηλεκτρικής διασύνδεσης, οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία, αφού αποτελεί ένα έργο το οποίο ενισχύει την οικονομική συνεργασία και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού όχι μόνο των εμπλεκομένων χωρών, αλλά και της Ευρώπης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία διαύλου μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS