Με σπασμωδικές κινήσεις αντιδρά η Άγκυρα στην υπερψήφιση της στρατηγικής ελληνογαλλικής συμφωνίας
NEWSROOM - 09/10/21
Αμείωτο συντηρεί το κλίμα έντασης στα νερά της ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία, εκφράζοντας παράλληλα τον εκνευρισμό της για την υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο της στρατηγικής συμφωνίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι.
Με νέα navtex που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, το σύγχρονο ερευνητικό, “Ορούτς Ρέις”, το οποίο πήρε το όνομά του από τον διαβόητο πειρατή Μπαρμπαρόσα, θα αποπλεύσει μαζί με τα πλοία «Αταμάν» και «Τζένγκιζ Χαν» με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της πόλης στα νότια της Τουρκίας που είναι χτισμένη στα παράλια της Μεσογείου και της Κύπρου, σε τουρκικά και διεθνή ύδατα για σεισμικές έρευνες, μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.
Την ίδια ώρα ισχυρή είναι η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, με δύο φρεγάτες και μία κορβέτα να πλέουν στη θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμευτεί από το “Nautical Geo”, το οποίο διεξάγει έρευνες στη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός “East Med”.
Το υπό σημαία Μάλτας πλοίο πάντως παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λάρνακας, από όπου αναμένει εντολές από τις κυπριακές Αρχές για τις επόμενες κινήσεις του στη «σκακιέρα» της περιοχής, ενώ ανοιχτά της Μεγαλονήσου πλέει και η ελληνική φρεγάτα «Κουντουριώτης».
Με συνέντευξή του στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης, επισήμανε:
"Έχει αλλάξει η παράμετρος με την ελληνογαλλική συμφωνία αμοιβαίας υποστήριξης. Κατά συνέπεια, το παράθυρο ευκαιρίας της Τουρκίας να κάνει οτιδήποτε μικραίνει. Η Τουρκία θα προσπαθήσει να μετρήσει την ελληνογαλλική συμφωνία και πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να μετρήσει περισσότερο τους Γάλλους. Θα το συνδέσω, επίσης, με τα σαράντα F-16 που έχουν ζητήσει, μπας και εξισορροπήσουν την κατάσταση με την ελληνική αεροπορία. Η Τουρκία τραβάει από κάθε πλευρά το σκοινί και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί.Πρέπει να ξέρουμε ότι εάν η γαλλική και η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήσουν το άρθρο 2, έγκειται στις γεωπολιτικές επιδιώξεις του κάθε γεωπολιτικού παράγοντα. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα".
Τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας πάντως καλλιεργούν πολεμικό κλίμα μιλώντας για υπαρκτό κίνδυνο σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανά πάσα στιγμή. Ο γνωστός για τις φιλοκυβερνητικές του απόψεις δημοσιογράφος, Ρασίμ Οζάν Κιουτάχιαλι, χαρακτήρισε τη στάση της Ελλάδας και της Κύπρου πολύ επιθετική:
"Η Τουρκία είναι μια χώρα με πολλούς μπελάδες, έχει πολλούς εχθρούς. Η μόνη ατζέντα της Ελλάδας και της Κύπρου αυτή είναι. Αύριο, δηλαδή, μπορεί να υπάρξει ελληνοτουρκικός πόλεμος, να μιλάμε ανοιχτά. Η Ελλάδα είναι πολύ επιθετική".