Έτοιμος να προχωρήσει στην αγορά νέας συστοιχίας του αντιπυραυλικού συστήματος εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος
NEWSROOΜ - 26/09/21
Την αδιάλλακτη στάση του στο θέμα της απόκτησης νέων συστοιχιών του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S- 400 επανέλαβε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο “CBS” ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος ξέκοψε κάθε συζήτηση για την παρέμβαση τρίτων χωρών στο θέμα της ενίσχυσης των αμυντικών εξοπλισμών της Άγκυρας αφήνοντας έμμεσες αιχμές εναντίον του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν:
«Μόνο εμείς παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις. Κανείς δεν θα είναι σε θέση να εμπλακεί στους όρους και το είδος του αμυντικού συστήματος που θα αποκτήσουμε, από ποια χώρα θα είναι και σε τι επίπεδο».
Την επικείμενη αγορά του πλήρους ανεπτυγμένου αντιαεροπορικού συστήματος που μπορεί να εντοπίσει και να καταρρίψει μαχητικά ή βομβαρδιστικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη εχθρικά βλήματα ακριβείας, και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς, σε ακτίνα έως εξακοσίων χιλιομέτρων, είχε επιβεβαιώσει με δηλώσεις του και ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρίας εξαγωγής οπλικών συστημάτων, Αλεξάντερ Μικέγιεφ.
Το ιστορικό χαμηλό που καταγράφεται στις σχέσεις Τουρκίας – Ηνωμένων Πολιτειών εκφράστηκε με τον πιο εύγλωττο τρόπο από τον ίδιο τον «Σουλτάνο» μετά την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη:
«Συνεργαστήκαμε καλά με τον Τζορτζ Μπους Jr, τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον κ. Μπάιντεν, η παρούσα πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων δεν προμηνύσει κάτι κάλο. Δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Γιατί; Κοιτάξτε, αγοράσαμε τα F-35, πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν. Οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουν αυτό. Το να μην μας δώσουν τα F-35 χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το ζήτημα των S-400, δεν δείχνει καλή εικόνα σε επίπεδο διπλωματίας ή σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων. Η Αμερική πρέπει να το διορθώσει αυτό».
Επιχειρώντας να μάλιστα να διατηρήσει ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις Η.Π.Α. ο Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να απευθυνθεί σε άλλες αγορές προκειμένου να ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της χώρας του με τα μαχητικά πέμπτης γενιάς, ενώ κούνησε το δάκτυλο ασκώντας κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν:
«Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πλέον η παλιά Τουρκία. Αυτή η Τουρκία είναι άλλη. Στην αμυντική βιομηχανία, προχωράμε και θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Δεν μπορούν να έρθουν αύριο και να μας πουν "γιατί δεν παίρνεται τα F-35;". Αφού δεν τα δίνεις, δεν θα πάρουμε. Τότε κι εμείς θα χτυπήσουμε άλλες πόρτες. Αυτό είπα στη και συνέντευξή μου στο "CBS". Με ρώτησαν "σκέφτεστε να αγοράσετε από άλλους;" και απάντησα: "Θα το πάρουμε αν χρειαστεί. Δεν γίνεται να μην μου δώσετε τους “Patriot” τώρα, και μετά να μου πείτε "γιατί αγοράσατε τους S-400;". Η Τουρκία θα πάρει ό,τι χρειάζεται για την άμυνά της. Εάν χρειαστεί θα αρχίσει να τα παράγει. Έχουμε ήδη ξεκινήσει. Από εδώ και πέρα, θα το κάνουμε περισσότερο. Ελπίζουμε ότι θα κατασκευάσουμε και τα δικά μας μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη. Θα το δουν και αυτό.
Η Αμερική γιατί μπήκε στο Αφγανιστάν πριν από είκοσι χρόνια; Τι δουλειά είχε στο Αφγανιστάν και γιατί φεύγει τώρα; Πού θα πάνε τώρα τόσοι πρόσφυγες; Η Αμερική δεν μπορεί να μας πει "ανοίξτε τις πόρτες και αφήστε του Αφγανούς να μπουν στην Τουρκία”. Στην πραγματικότητα, δεν είμαστε ούτε ανοιχτοί, ούτε θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Ο αφγανικός λαός είναι αδελφός λαός για εμάς. Έχουμε ένα κοινό παρελθόν που βασίζεται στην Ιστορία. Αλλά αυτές οι αδελφικές σχέσεις δεν είναι χωρίς όρους. Πράξαμε τα ίδια και στη Συρία. Το ίδιο συνέβη και στο Ιράκ. Αν υπολογίσουμε έτσι πρόχειρα όσους ήρθαν και όσους ήρθαν και δεν έμειναν φτάνουμε χονδρικά σε ένα νούμερο που φτάνει τα δέκα εκατομμύρια. Από αυτούς τα πέντε εκατομμύρια έχουν μείνει στην Τουρκία. Η Αμερική είναι εκείνη που πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για αυτό».
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία δυναμιτίζει το κλίμα με την έκδοση NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας για το χρονικό διάστημα από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου, δεσμεύοντας τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.
Τα νερά της ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να ζεσταθούν επικίνδυνα, αφού την ίδια στιγμή το ερευνητικό σκάφος που χαρτογραφεί τη διαδρομή του αγωγού East Med, είναι προγραμματισμένο να συνεχίσει τη διαδικασία προς την Κάσο, περιοχή της οποίας τη δικαιοδοσία ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αμφισβητούν οι Τούρκοι μέσω της υπογραφής του παράτυπου μνημονίου με τη Λιβύη.