Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του για την αναστροφή του ψυχροπολεμικού κλίματος στις σχέσεις των χωρών τους.
NEWSROOM - 20/09/21
Γέφυρες συμφιλίωσης με την Γαλλία στον απόηχο της κρίσης που προκάλεσε στις διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες η τριμερής σύμπραξη “AUKUS” μετά την ακύρωση της συμφωνίας για την παραγγελία των υποβρυχίων από την Αυστραλία για χάρη των πυρηνοκίνητων αμερικανικών σκαφών, στήνει ο Τζο Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να συνομιλήσει με τον ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν και όπως ανέφερε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ, θα υπάρξει τηλεφωνική συνδιάλεξη εντός των προσεχών ημερών.
Όπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Ατάλ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο “BFMTV”, ο Μακρόν θα ζητήσει διευκρινίσεις και εξηγήσεις για την τριμερή σύμπραξη Η.Π.Α. Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας, που προκάλεσε τη μεγάλη διάρρηξη εμπιστοσύνης λόγω του ναυαγίου της συμφωνίας για την αγοραπωλησία υποβρυχίων από τη χώρα της Ωκεανίας, έναντι του πακτωλού των 56 δισεκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ του Παρισιού και της Κεμπέρας.
Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει με χθεσινό της δημοσίευμα η βρετανική καθημερινή συντηρητική εφημερίδα “The Telegraph”, η οποία ανέφερε ότι οι όροι της τριμερούς συμφωνίας “AUKUS”, είχαν συζητηθεί ουσιαστικά πίσω από την πλάτη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G7, που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Κορνουάλη.
Η οργή της Γαλλίας πάντως δεν φαίνεται να κατευνάζεται προς το παρόν, ενώ έχει ήδη κάνει τις επόμενες κινήσεις της στη διπλωματική σκακιέρα προσεγγίζοντας την Ινδία με σκοπό την εμβάθυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας.
Μετά την ανάκληση των πρεσβευτών της σε Ουάσινγκτον και Καμπέρα και τις δηλώσεις με βαρείς χαρακτηρισμούς του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος μίλησε για προδοσία και πισώπλατη μαχαιριά, ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη συνάντηση της υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, με τον Βρετανό ομόλογό της, Μπεν Γουάλας.
Μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος χαρακτήρισε εταίρο ζωτικής σημασίας και σύμμαχο της χώρας του τη Γαλλία και την αντίδραση της Αυστραλίας που εξέφρασε τη λύπη της για την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή σημειώνοντας ότι θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με το Παρίσι, σειρά στην προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης πήρε και η Μεγάλη Βρετανία.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης του με προορισμό τη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, έκανε λόγο για φιλική σχέση με τη Γαλλία, στην οποία η χώρα του αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και έσπευσε να καθησυχάσει τον ενοχλημένο Μακρόν υποστηρίζοντας ότι η “AUKUS” δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι στους όρους της δεν προβλέπεται ο αποκλεισμός άλλων χωρών.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS