Οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν σαφή παράσταση νίκης σε κάποια παράταξη και τα σενάρια συνεργασιών βρίσκονται ήδη στο τραπέζι
NEWSROOM - 18/09/21
Έντονες είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ομοσπονδιακών εκλογών.
Οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης εξακολουθούν να μη δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα σε κάποιο κόμμα, ενώ σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού οργανισμού “ZDF”, η διαφορά παραμένει ρευστή.
Οι Σοσιαλδημοκράτες “SPD” συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των προτιμήσεων των Γερμανών ψηφοφόρων με ποσοστό 25%. Πολύ κοντά βρίσκονται οι Χριστιανοδημοκράτες “CDU”και οι Χριστιανοκοινωνιστές “CSU” με 22%, ενώ πιο πίσω έχουν μείνει οι Πράσινοι (16%).
Τα κόμματα σχεδιάζουν τις κινήσεις τους στη σκακιέρα με φόντο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Με δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt” ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λιντνερ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Όλαφ Σολτς για την Καγκελαρία ακόμα και στην περίπτωση που το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κόψει πρώτο το νήμα της κούρσας των εκλογών.
Σε αντίθεση με τις τάσεις που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις η υποψήφια των Πράσινων, Αναλένα Μπέρμποκ, έδειξε να διατηρεί τις ελπίδες της για την Καγκελαρία μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παραδεχόμενη πάντως ότι για την επίτευξη του στόχου απαιτούνται ορισμένες ακόμα ψήφοι, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Με συνέντευξη που παραχώρησε στο ίδιο μέσο ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπόντο Ραμέλο, εξέφρασε την πρόθεσή του να αποτελέσει τον «ενδιάμεσο κρίκο» των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και την Αριστερά:
«Η Αριστερά έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να κυβερνήσει. Συνεπώς, θα μπορούσε να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις. Μου ζητήθηκε από την συμπρόεδρο του κόμματος Σουζάνε Χένινγκ-Βέλσοφ να είμαι έτοιμος να συμμετάσχω σε περίπτωση τέτοιων διαπραγματεύσεων».
Οι ψηφοφόροι πάντως δεν φαίνεται να διατηρούν το ίδιο ενδιαφέρον για τη διαδικασία όπως δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου “YouGov”, στην οποία αποτυπώνεται ότι μόλις το 4% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει την προεκλογική διαδικασία ως «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα». Το 43% του εκλογικού σώματος την κρίνει «βαρετή», ενώ το 19% την θεωρεί ως «εξαιρετικά βαρετή».
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS