Το Παρίσι ανακαλεί τους πρεσβευτές του σε Ουάσινγκτον και Καμπέρα μετά την ακύρωση της συμφωνίας αγοραπωλησίας υποβρυχίων με την Αυστραλία λόγω της "AUKUS"
NEWSROOM - 18/09/21
Στην αντεπίθεση περνάει η Γαλλία μετά την ακύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στο Παρίσι και την Καμπέρα για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων έναντι πακτωλού δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω της σύμπραξης Αυστραλίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου ενάντια στην Κίνα.
Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακαλούνται οι πρεσβευτές της χώρας σε Ουάσινγκτον και Καμπέρα για διαβουλεύσεις, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίδραση του Παρισιού στη σύμπραξη “AUKUS”, που συνυπέγραψαν οι Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον, με την οποία η Αυστραλία βάζει στην άκρη τη συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά υποβρυχίων και στρέφεται στην υπογραφή σύμβασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια πυρηνοκίνητων σκαφών που έχουν τη δυνατότητα να πλέουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, περιέγραψε τους λόγους της ανάκλησης των πρεσβευτών της χώρας από Ουάσινγκτον και Καμπέρα, χαρακτηρίζοντας ως «εξαιρετικής σοβαρότητας» τη σύμπραξη “AUKUS”:
«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ».
Μιλώντας μάλιστα στο ραδιοφωνικό δίκτυο “France Info” ο Λε Ντριάν χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την Αυστραλία:
«Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε».
Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, επισήμανε ότι η αθέτηση της συμφωνίας από την Αυστραλία οδηγεί στην έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντί της:
«Βρισκόμαστε σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία, δεν βλέπω πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Αυστραλό εταίρο. Πρόκειται για μια μεγάλη διάρρηξη της εμπιστοσύνης εκ μέρους της Αυστραλίας. Οι διεθνείς σχέσεις δεν έχουν να κάνουν με την αφέλεια, τις καλές προθέσεις, όμως, ο λόγος, η υπογραφή μιας σύμβασης μετράνε. Εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε».
Η δυσφορία της Γαλλίας εκφράστηκε επίσης και με την ματαίωση της προγραμματισμένης δεξίωσης στο σπίτι του πρεσβευτή της στην αμερικανική πρωτεύουσα, με αφορμή την επέτειο της αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση του πολέμου της Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α., ναυμαχίας τον Σεπτέμβριο του 1871, που οδήγησε στη νίκη του γαλλικού στόλου ενάντια στις βρετανικές δυνάμεις.
Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έσπευσε να χαρακτηρίσει τη Γαλλία ως «ζωτικό σύμμαχο» των Ηνωμένων Πολιτειών.