Απαραίτητο θεωρεί τον διάλογο με το Ισλαμικό Κράτος η Καγκελάριος Μέρκελ, ώστε να απομακρυνθούν οι εγκλωβισμένοι πολίτες από το Αφγανιστάν.
NEWSROOM - 06/09/21
Την άποψη ότι η απομάκρυνση όσων πολιτών έμειναν εντός των συνόρων του Αφγανιστάν μετά τη λήξη του τελεσιγράφου της 31ης Αυγούστου θα επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου με τους Ταλιμπάν, εξέφρασε για μία ακόμα φορά η Άνγκελα Μέρκελ.
Την ώρα που ο αξιωματούχος των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωνε στην Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “ Welt am Sonntag ” την επιθυμία του για στέρεες και επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Γερμανία, η Καγκελάριος της χώρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μίλησε για τους χιλιάδες ευάλωτους Αφγανούς, αλλά και εκείνους που συνεργάστηκαν με ξένες δυνάμεις και δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για μια πτήση προς την ελευθερία:
«Πρέπει να συνομιλήσουμε με τους Ταλιμπάν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βγάλουμε από την χώρα τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την Γερμανία και να τους προστατεύσουμε. Σε αυτούς πρέπει να μιλήσουμε τώρα. Ειδικότερα, πρέπει να βγάλουμε από εκεί τους ανθρώπους που εργάστηκαν για τους γερμανικούς αναπτυξιακούς οργανισμούς και αισθάνονται απειλούμενοι».
Στο μεταξύ απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Κοινότητας για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, έθεσε τις προϋποθέσεις και τις «κόκκινες» γραμμές κάτω από τις οποίες θα αναπτυχθεί η συνεργασία με το Αφγανιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, στέλνοντας μήνυμα προς το Ισλαμιστικό Κράτος και ζητώντας τις κατάλληλες εγγυήσεις και αποδείξεις σεβασμού.
Ο 74χρονος Ισπανός πολιτικός διασαφήνισε επίσης ότι προκειμένου να εισρεύσουν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής βοήθειας στα κρατικά ταμεία του Αφγανιστάν, θα πρέπει προηγουμένως να αποσαφηνιστεί η κατάσταση υπό το νέο καθεστώς:
«Εάν θέλουν διμερή συνεργασία, οι Ταλιμπάν θα πρέπει πριν απ' όλα να εγγυηθούν πως το Αφγανιστάν δεν θα γίνει καταφύγιο για τρομοκράτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να σχεδιάσουν επιθέσεις σε άλλες χώρες, όπως στο παρελθόν. Το νέο καθεστώς θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως αυτά των γυναικών και την ελευθερία του Τύπου, να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, να επιτρέπει απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να αφήσει τους ξένους πολίτες και τους πιο ευάλωτους Αφγανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αυτός ο επιχειρησιακός διάλογος και η συνεργασία με τους Ταλιμπάν δεν συνεπάγεται αναγνώριση του καθεστώτος τους. Η συνεργασία θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης το αμέσως προσεχές διάστημα στη χώρα της νότιας Ασίας, προτρέποντας στην ανάληψη δράσεων για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου, την ώρα πάντως που το Βερολίνο έχει κλείσει την «κάνουλα» της αναπτυξιακής βοήθειας προς την Καμπούλ, με ποσό που θα «άγγιζε» τα 430 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση:
«Υπάρχουν δυνατότητες να συμβάλουμε με μέτρα σταθεροποίησης και αναπτυξιακή συνεργασία. Ασφαλώς ένα πρώτο μήνυμα για εμάς θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης που θα σχηματίσουν οι Ταλιμπάν, το οποίο θα πρέπει να αξιολογήσουμε. Οι όροι που έθεσε ο κ. Μπορέλ δεν είναι διαπραγματεύσιμοι για εμάς. Ασφαλώς κανένας δεν έχει ψευδαισθήσεις πως θα εκπληρωθούν όλοι στο 100% τις επόμενες ημέρες. Θα πρόκειται για μακροπρόθεσμο καθήκον να εξασφαλιστεί η τήρησή τους».
Στοίχημα για την Ευρώπη αποτελεί η αποτροπή μαζικών ροών στα σύνορά της, παρόμοιων με αυτές που είχαν καταγραφεί το 2015. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η δέσμευση των υπουργών Εσωτερικών των 27 κρατών μελών στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, για παροχή βοήθειας στις όμορες χώρες του Αφγανιστάν, με το Πακιστάν και το Ιράν να δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων μέχρι στιγμής.
«Κλειδί» για την εκκένωση του Αφγανιστάν από τους πολίτες που έμειναν εγκλωβισμένοι στα σύνορα της χώρας, αποτελεί η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διπλωματικό επίπεδο στην Καμπούλ, κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί αν προηγουμένως δεν εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.