Για άμεση επαφή με τις ισλαμικές χώρες και παράθυρο παρουσίας των Η.Π.Α. στην επόμενη ημέρα του Αφγανιστάν μίλησε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, Σουαχίλ Σαχίν
NEWSROOM - 26/08/21
Ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν θα έχει η Τουρκία, όπως διευκρίνισε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, Σουαχίλ Σαχίν, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στον Γιάννη Μούτσο και προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.
Ο αξιωματούχος των μαχητών του ισλαμικού κράτους δεσμεύτηκε παράλληλα για την ασφάλεια των πολιτών που θα μείνουν στη χώρα μετά τη λήξη του τελεσιγράφου της 31ης Αυγούστου και άφησε ανοιχτό παράθυρο για συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στην επόμενη ημέρα της χώρας της νότιας Ασίας:
«Η Τουρκία, η Κίνα και το Κατάρ θα έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες που ενεπλάκησαν στην ένοπλη σύγκρουση στη χώρα μας, δεν θα συμμετέχουν. Όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα υπάρξει άμεση επαφή με όλες τις ισλαμικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Θα μπορούν να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μας. θα μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας.
Έχουμε ανακοινώσει ότι όσοι συνεργάζονται με τις ξένες δυνάμεις, τόσο οι ζωές τους όσο και οι περιουσίες τους είναι ασφαλείς. Αυτό αποτελεί δέσμευσή μας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις περιουσίες τους και θα μπορούν να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή, ενώ θα μπορέσουν να συνεισφέρουν με τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους, στην ανοικοδόμηση της χώρας μας».
Ο Σαχίν φάνηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο παρουσίας ξένης ειρηνευτικής δύναμης στο Αφανιστάν,αναφέρθηκε στα νέα ήθη που θα φέρουν οι Ταλιμπάν συγκριτικά με την προ εικοσαετίας διακυβέρνησή τους και ζήτησε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας προς τους αγρότες της χώρας :
«Ο λαός του Αφγανιστάν θέλει την ελευθερία του. Έχουμε τον έλεγχο σε ολόκληρο το Αφγανιστάν. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας. Σε ότι αφορά τα πιστεύω μας και τους κανόνες μας, αυτά παραμένουν τα ίδια. Επιθυμούμε μία ανεξάρτητη χώρα. Θέλουμε μία ισλαμική κυβέρνηση στην εξουσία. Στο Αφγανιστάν υπάρχει σαφώς καλλιέργεια παπαρούνας και έχουμε δεσμευτεί να την παύσουμε, ωστόσο υπάρχει ανάγκη η διεθνής κοινότητα να μας βοηθήσει και να δημιουργήσει υποκατάστατα καλλιεργειών για τους αγρότες».