Το προφίλ της διακυβέρνησης των μαχητών του ισλαμικού κράτους όπως το σκιαγράφησε ο εκπρόσωπός τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ
NEWSROOM - 18/08/21
Τα δικαιώματα των γυναικών, η αμνηστία πρώην στρατιωτών του Αφγανιστάν, καθώς και οι επιδιώξεις του νέου καθεστώτος της χώρας, ήταν τα κύρια σημεία γύρω από τα οποία περιστράφηκε η πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ.
Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο εκ των κορυφαίων στελεχών των μαχητών του ισλαμικού κράτους, επιδόθηκε σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις και την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, χαρακτήρισε την προηγούμενη κυβέρνηση ανίκανη και τόνισε ότι το Αφγανιστάν είναι πλέον μια ασφαλής χώρα:
«Μετά από είκοσι χρόνια αγώνα, διώξαμε ξένους. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για ολόκληρο το έθνος. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον πεδίο μάχης και συγκρούσεων. Έχουμε συγχωρέσει όλους εκείνους που πολέμησαν εναντίον μας. Οι εχθρότητες έλαβαν τέλος. Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς, κανείς από την αμερικανική ή τη διεθνή κοινότητα δεν θα πάθει τίποτα.
Οι Ταλιμπάν δεν θα επιδιώξουν να εκδικηθούν Αφγανούς πρώην στρατιώτες καθώς και μέλη που υποστηριζόταν από τις δυτικές κυβερνήσεις. Υπάρχει αμνηστία για τους Αφγανούς πρώην κυβερνητικούς στρατιώτες καθώς και για υπεργολάβους και διερμηνείς που εργάστηκαν για τις διεθνείς δυνάμεις. Κανείς δεν πρόκειται να σας βλάψει, κανείς δεν πρόκειται να χτυπήσει την πόρτα σας.
Δεν θέλουμε να επικρατεί χάος στην Καμπούλ. Μπήκαμε στην πόλη για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων. Το σχέδιό μας ήταν να σταματήσουμε στις πύλες της Καμπούλ, ώστε η διαδικασία μετάβασης να ολοκληρωθεί ομαλά. Αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν τόσο ανίκανη. Οι δυνάμεις ασφαλείας τους δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια. Έπρεπε να κάνουμε κάτι. Έπρεπε να μπούμε στην Καμπούλ για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων».
Ο Μουτζαχίντ, ο οποίος ξεκίνησε τη συνέντευξη απαγγέλλοντας στίχους από το Κοράνι, αναφέρθηκε στο σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών, που θα πηγάζουν από τον μουσουλμανικό νόμο, την περιβόητη Σαρία:
«Σύμφωνα με τη Σαρία, δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών. Θα συνεργαστούν μαζί μας. Οι αδελφές μας, οι γυναίκες μας θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους, θα μπορούν να έχουν δραστηριότητες σε διαφορετικούς τομείς και ευκαιρίες για εκπαίδευση και πρόσβαση στην υγεία. Η διεθνής κοινότητα μπορεί να έχει ανησυχίες, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε όμως ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις κατά των γυναικών, αλλά φυσικά σύμφωνα με τους θρησκευτικούς νόμους που έχουμε. Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της Σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς. Η μπούργκα δεν θα είναι υποχρεωτική, υπάρχουν διάφορα είδη μαντίλας».
Ερωτηθείς αν θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε μέσα ενημέρωσης, ο Μουτζαχίντ έδωσε μια μάλλον σιβυλλική απάντηση:
«Ας περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση και να προταθούν οι νόμοι, τότε θα μπορούμε να τηρούμε αυτούς τους νόμους και τους κανονισμούς».
Καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν παρέλειψε να ζητήσει τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να σταματήσει η καλλιέργεια παράνομων ουσιών στη χώρα και διεμήνυσε την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να τείνει χείρα φιλίας:
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να μας βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να έχουμε εναλλακτικές καλλιέργειες. Εάν μπορούμε να παρέχουμε εναλλακτικές καλλιέργειες στον λαό μας, τότε βεβαίως μπορούμε θέσουμε τέλος στην καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών. Το Αφγανιστάν θέλει να έχει πολύ καλές σχέσεις με όλους για να ανακάμψει την οικονομία και να εξασφαλίσει την ευημερία ώστε να βγει από αυτή την κρίση».