Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος Αθήνας και Λευκωσίας
NEWSROOM - 22/07/21
Τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών μετά τις εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Η γεννημένη στον Καναδά επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η οποία , ενημέρωνε επί δύο ώρες τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα δεδομένα που έχουν προκύψει, καθώς και για τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχη σχετικά με τον τρόπο που θα επιδράσει μια τέτοια εξέλιξη στην επανέναρξη των διαπραγματευτικών συνομιλιών για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος της Μεγαλονήσου:
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση σύντομα. Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου, το προσχέδιο της δήλωσης που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Βρετανία, δεν καλύπτει τις θέσεις της Λευκωσίας, η οποία σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πυρετό επαφών και διαβουλεύσεων.
Μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σύνδεσε την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι τα αντανακλαστικά που θα επιδείξει η διεθνής κοινότητα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας:
«Από τον δυναμισμό της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας θα εξαρτηθεί όχι μόνο το αν θα καταφέρει η Τουρκία να προχωρήσει στα νέα τετελεσμένα, αλλά και η αναζωογόνηση της προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών του Κυπριακού που παραμένει ο πρωταρχικός μας στόχος».
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Ανασταστιάδη, διεμήνυσε τον απόλυτο συντονισμό των ενεργειών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά του ότι η προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων από την τουρκική πλευρά δεν θα βρει ανταπόκριση:
«Σε απόλυτο συντονισμό θα κινηθούμε και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε όλα τα διεθνή fora. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε, νομίζουμε, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανεχθούν την τουρκική παραβατικότητα, την επιβολή τετελεσμένων επί του εδάφους».
Την Ελληνοκυπριακή σύμπλευση υπογράμμισε και ο πρώτος πολίτης της Μεγαλονήσου, Νίκος Αναστασιάδης, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:
«Διαρκής συντονισμός Λευκωσίας-Αθήνας για το θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσιών και των προσπαθειών της Άγκυρας για δημιουργία νέων τετελεσμένων μετά και τις πρόσφατες απαράδεκτες τουρκικές διακηρύξεις».
Οι εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, σήμαναν την εκκίνηση ενός διπλωματικού μαραθωνίου από την πλευρά του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος μετά την επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και τους ομολόγους του υπουργούς Ρωσίας και Γαλλίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ζαν Ιβ Λε Ντριαν αντίστοιχα.
Της τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Χριστοδουλίδη με τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, ακολούθησαν οι καταδικαστικές δηλώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εναντίων της Τουρκίας, η οποία όπως επισημάνθηκε παραβιάζει τους κανόνες και τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επικοινωνία που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS