Σε 111 χώρες έχει εμφανιστεί το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την ώρα που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ισορροπήσουν τη διελκυστίνδα μεταξύ της άρσης των περιορισμών και της αύξησης του ιικού φορτίου.
NEWSROOM - 15/07/21
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη ραγδαία μετάλλαξη «Δέλτα» που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη.
Το ιδιαιτέρως μεταδοτικό στέλεχος του ιού έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από εκατό χώρες ανά την υφήλιο, αυξάνοντας την ανησυχία των ειδικών που βλέπουν τους επιδημιολογικούς δείκτες να ανεβαίνουν την ώρα που τα περισσότερα κράτη προσπαθούν να επανέλθουν σε μια μορφή κανονικότητας.
Στη Βρετανία, αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής οι μολύνσεις από το μεταλλαγμένο στέλεχος αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη αρχίσει να πλήττει τον πλανήτη.
Οι κυβερνήσεις και οι υγειονομικές Αρχές των κρατών προσπαθούν να αυξήσουν τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού σε μια περίοδο που προχωρούν σε άρση των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια ώρα πονοκέφαλο προκαλεί η μικρή διαθεσιμότητα εμβολίων κατά του κορωνοϊού, που παρατηρείται σε πολλές χώρες όπως η Βραζιλία, στην οποία προκλήθηκαν αναταραχές εν μέσω διαδηλώσεων στις οποίες πολίτες ζητούσαν την παροχή σκευασμάτων κατά της covid 19.
Σύμφωνα με έκθεση του Π.Ο.Υ. επικίνδυνα αυξητικές τάσεις καταγράφονται στον αριθμό των κρουσμάτων σε χώρες όπως η Λιβύη, η Τυνησία, το Ιράκ και το Ιράν, ενώ οι δείκτες εκτοξεύονται επίσης σε Μαρόκο και Λίβανο.
Φόβοι ότι ο επερχόμενος εορτασμός της Γιορτής της Θυσίας στις Μουσουλμανικές χώρες, θα μπορούσε να αποτελέσει εστίες υπερμετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους εκφράζονται από επίσημα χείλη του αυτόνομου διεθνή διακρατικού οργανισμού που αποτελεί εξειδικευμένη υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ασχολείται με τη διεθνή δημόσια υγεία:
«Ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι η τρέχουσα αύξηση θα συνεχίσει να κορυφώνεται τις επόμενες εβδομάδες, με καταστροφικές συνέπειες. Η έλλειψη συμμόρφωσης στα μέτρα για τη δημόσια υγεία και ο εντεινόμενος εφησυχασμός, καθώς επίσης και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η εξάπλωση νέων παραλλαγών είναι οι κυριότερες αιτίες».
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγειας, Τέντρος Αναντόμ Γκεμπρεγκέσους, απέδωσε την αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών στην κινητικότητα και τις κοινωνικές επαφές:
«Η παραλλαγή Δέλτα αυτή την στιγμή είναι παρούσα σε περισσότερες από 111 χώρες και εξαιτίας αυτού ο ΠΟΥ αναμένει ότι σύντομα θα καταστεί το κυρίαρχο στέλεχος, που θα κυκλοφορεί στον κόσμο, εάν δεν έχει ήδη καταστεί. Είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της τωρινής αύξησης των δεικτών μεταδοτικότητας, που υποθάλπεται από τις αυξηθείσες κοινωνικές επαφές και την κινητικότητα, καθώς και από την ασυνέπεια στην εφαρμογή των δοκιμασμένων μέτρων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και των κοινωνικών μέτρων».
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS