Τι προτείνει ο Οργανισμός για τη διαχείριση των πιθανών κινδύνων.
NEWSROOM - 04/07/21
Στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας από θεραπείες και εμβόλια απέναντι σε επικίνδυνους ιούς, μπαίνουν τα πειράματα κέρδους λειτουργίας.
Δεκάδες εργαστήρια ανά την υφήλιο μετατρέπουν γενετικά επικίνδυνα παθογόνα και μολυσματικούς ιούς.
Αυστηρή σύσταση του Π.Ο.Υ. αποτελεί ωστόσο να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους πειράματα μόνο αν το επιβάλουν επιτακτικοί λόγοι και με την προϋπόθεση ότι η ασφάλειά τους εποπτεύεται στον μέγιστο βαθμό, όπως δήλωσαν υψηλόβαθμα στελεχη του Οργανισμού στο “ertnews.gr”.
Έγγραφα και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις επιστήμονες δεν τήρησαν τα επίπεδα ασφαλείας στο ιολογικό εργαστήριο της Ουχάν στα πειράματα που έγιναν με κορωνοϊούς, ενισχύοντας τα σενάρια πρόκλησης της πανδημίας λόγω ατυχήματος και τη διασπορά της μέσω μολυσμένων συνεργατών είτε από τη διαφυγή της στο περιβάλλον.
Στην προσπάθειά του να θωρακίσει την ασφάλεια τέτοιων ενεργειών και πειραμάτων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε τη σχετική οδηγία «Υπεύθυνη Έρευνα για τις Επιστήμες της Ζωής για την Παγκόσμια Ασφάλεια Υγείας», στην οποία αναφέρεται πλειάδα επιλογών για τη διαχείριση των πιθανών κινδύνων.
Οι κανόνες των έρευνας των βιοεπιστημών αναθεωρήθηκαν την τρέχουσα χρονιά σε μια προσπάθεια ακόμα πιο σωστής καθοδήγησης. Η συγκεκριμένη οδηγία θεωρείται η «Βίβλος» των εργαστηρίων, καθώς αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο στα θέματα βιοασφάλειας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ η τήρηση των μέτρων ασφαλείας εξισορροπεί τους κινδύνους από παθογόνα και βιολογικούς παράγοντες. Η λήψη επιπλέον μέτρων από τους επιστήμονες στα εργαστήρια κρίνεται επιβεβλημένη ώστε να διεκπεραιωθεί ωφέλιμη ενέργεια.
Λόγω των εξελίξεων έχει ανοίξει η συζήτηση για τα ζητήματα βιοασφάλειας των εργαστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέλη της διεθνούς εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας επισημαίνουν μέσω διαλέξεών τους ότι αρκετά μικρός αριθμός από τα δεκάδες εργαστήρια παγκοσμίως επιτυγχάνουν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την ασφάλεια των ερευνών.
Μετρημένες είναι οι χώρες που προχωρούν στη ρύθμιση της έρευνας διπλής χρήσης. Όπως σημειώνουν μάλιστα ο καθηγητής στο “King’s College London”, Φίλιπας Λέντζος και ο καθηγητής και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Βιοάμυνας στο πανεπιστήμιο «Τζον Μάσον», Γκρέγκορι Κόμπλεντζ, «ενώ η πανδημία COVID-19 έχει χρησιμεύσει ως έντονη υπενθύμιση των κινδύνων που προκαλούν οι μολυσματικές ασθένειες και η σημασία μιας ισχυρής βιοϊατρικής ερευνητικής επιχείρησης για τη διάσωση ζωών, πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι μια τέτοια έρευνα μπορεί να φέρει δικούς της κινδύνους».
Ένα διαφημιστικό βίντεο του εργαστηρίου της Ουχάν, το οποίο φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, αποκαλύπτει ότι στο συγκεκριμένο χώρο διεξάγονταν τελικά πειράματα με νυχτερίδες και κορωνοϊούς σε χαμηλότερο επίπεδο βιοασφάλειας, από αυτά που ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί. Στο βίντεο αποτυπώνεται η εικόνα ενός ερευνητή να ταΐζει ζωντανές νυχτερίδες μέσα σε κλουβί.