TomorrowNews.gr | 08/02/21
Απαρατήρητη από τα ελληνικά ΜΜΕ πέρασε αρχές του 2020 η εισήγηση που έκανε ο Αντιπλοίαρχος του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού Εντουάρ Ζοννέ στα πλαίσια εκπαιδευτικού σεμιναρίου της Ακαδημίας Ήγετικών Στελεχών του Γερμανικού Στρατού στο Αμβούργο.
Ο Γάλλος ανώτερος αξιωματικός με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την απομάκρυνση των ΗΠΑ και του ναυτικού της από την περιοχή ανέπτυξε τις γαλλικές προτάσεις για κοινές δραστηριότητες των ναυτικών δυνάμεων των κρατών της Ε.Ε., ώστε να αναπληρώσουν το κενό. Συγχρόνως θα έμπαινε και φρένο στις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας μετά όσα διαδραματίσθηκαν στην Λιβύη. Να υπογραμμίσουμε εδώ ότι η Γαλλία συνεχίζει να θεωρεί την Μεσόγειο ευρωπαϊκή θάλασσα, γεγονός που ανταποκρίνεται και συνάδει με την αμυντική πολιτική Ελλάδος και Ισραήλ. Τα παραπάνω ήρθαν να υπογραμμίσουν πληθώρα άρθρων γάλλων επιστημόνων, διπλωματών και δημοσιογράφων γύρω από τό Μεσογειακό Ίδρυμα Στρατηγικών Μελετών που έχει έδρα το λιμάνι της Τουλόν όπου και ο ιστορικός ναύσταθμος του Γαλλικού Ναυτικού.
Συνοπτικά ο Αντιπλοίαρχος Ζοννέ έκανε τις εξείς αναφορές και προτάσεις:
«Οι ναυτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αντιμετωπίζουν τρία διλήμματα: πρέπει ταυτόχρονα να υπερασπιστούν τις βόρειες και νότιες πλευρές της ηπείρου, να ελέγξουν τις θαλάσσιες οδούς αναπτύσοντας δράση εκτός Ευρώπης και τελικά να κυριαρχήσουν σε οποιαδήποτε ναυτική επιχείρηση πραγματοποιηθεί από αυτές. Επί του παρόντος, οι απαντήσεις σε αυτά τα διλήμματα μεταφράζονται σε μια αφθονία επιχειρησιακής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ ή των συνασπισμών, χωρίς συντονισμό διαφορετικό από αυτό των εθνικών αρχηγείων. Η ίδρυση της Συντονισμένης Θαλάσσιας Παρουσίας (PMC) τον Αύγουστο του 2019, είχε σαν σκοπό να βελτιώσει αυτές τις ναυτικές επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές. Η Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (PESCO, που ιδρύθηκε σε συνέχεια της Συμφωνίας της Λισαβόνας και στην οποία συμμετέχουν όλα τα κράτη της ΕΕ εκτός Δανίας από το 2017) έχει σαν σκοπό την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων όταν οι εθνικές ικανότητες είναι ανεπαρκείς. Τρία έργα PESCO είναι αφιερωμένα στην εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), με επίκεντρο τις χερσαίες δυνάμεις. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν, προκειμένου να δημιουργήσουν τις Ναυτικές Βάσεις της ΕΕ (BNUE) που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και θα ολοκληρώνουν, με αυτήν την υλικοτεχνική πτυχή, τη λειτουργική λογική της Συντονισμένης Θαλάσσιας Παρουσίας PMC. Ωστόσο, αυτές οι BNEU δεν είναι αυτοσκοπός: ο λόγος ύπαρξής τους έγκειται στην ικανότητά τους να υποστηρίζουν ναυτικές επιχειρήσεις. Η συνολική συνοχή μεταξύ των σχεδίων PMC και PESCO θα αποτελούσε τότε ουσιαστικό εργαλείο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.»
Η ιστορία απέδειξε ότι αυτές οι σκέψεις μόνο θεωρία δεν είναι αλλά τουλάχιστον η Γαλλία προχώρησε στην πραγματοποίησην αυτών των σκέψεων. Έτσι ήδη έχουμε γαλλικές ναυτικές δυνάμεις να ελιμενίζονται στην Κύπρο και αεροπορικά γυμνάσια Ελλήνων και Γάλλων στην Τανάγρα.