Όπως γνωρίζουμε ο Παρθενώνας αποτελεί την κορωνίδα της αρχαίας Αθήνας και σήμα κατατεθέν της σύγχρονης Ελλάδας.
Ευσταθία Χιώτη | 06/12/19 – 21.00
Είναι ναός, χτισμένος προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο Παρθενώνας είχε χρώματα και δεν ήταν λευκός , χρώμα το προήλθε από την φθορά , όπως λανθασμένα υιοθετήθηκε αυτή η τεχνική από τους καλλιτέχνες της αναγέννησης.
Σίγουρα όταν κάποιος αναφέρεται στον Παρθενώνα είναι δεδομένο ότι έχει κατά νου πως πρόκειται για κάτι μεγαλειώδες και σπουδαίο. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σημασία που είχε και έχει , παρόλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα γεγονότα και οι πράξεις που οδήγησαν στην ανέργεση αυτού του σπουδαίου ναού .
Πιο συγκεκριμένα κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. τον λεγόμενο «Χρυσό Αιώνα», ο Περικλής όντας στην εξουσία της αρχαίας Αθήνας, αποφασίζει να μεταφέρει το ταμείο της Αθηναϊκής Συμμαχίας, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, από τη Δήλο στην Αθήνα. Οι σκοποί του όπως προκύπτουν, δεν ήταν και τόσο ανιδιοτελείς.
Η μεταφορά αυτή συνδέεται με την κατάχρηση των χρημάτων τα οποία άνηκαν στις συμμαχικές πόλεις-κράτη όπου μάλιστα η ίδια η Αθήνα επέβαλλε τον φόρο αυτό, ούτως ώστε να ανοικοδομηθεί η ακρόπολη των Αθηνών.
Τα προπύλαια, το αρχαίο Θέατρο του Διονύσου και κυρίως ο Παρθενώνας, είναι ναι μεν αρχαιολογικά μνημεία με ύψιστη πολιτιστική, πολιτισμική και αρχαιολογική σημασία, δεν παύουν όμως να είναι κατασκευές από χρήματα του Δηλιακού Ταμείου και σύμβολα προπαγάνδας.
Την εποχή εκείνη, όπου ο Ικτίνος κι ο Καλλικράτης σχεδίαζαν τον Παρθενώνα κι ο Φειδίας με το μοναδικό του ταλέντο έδινε αυτές τις εκκωφαντικές μορφές στο μάρμαρο, γινόταν πόλεμος. Ο Περικλής βρήκε την τέλεια ευκαιρία να ανοικοδομήσει την παλιά ακρόπολη των Αθηνών με σκοπό του να κάνει τον κόσμο να αποπροσανατολιστεί και να ξεχάσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα δεινά που περνούσαν την εποχή εκείνη.
Ο Περικλής μπορούμε να πούμε πως ήταν από τα πρώτα πολιτικά πρόσωπα που είχε το ταλέντο να πλανεύει τον απλό κόσμο. Πέραν τούτου, τα τόσο μεγαλειώδη κτίσματα, ήταν δείγμα επιβολής κι επίδειξης δύναμης της Αθήνας προς τις υπόλοιπες πόλεις – κράτη εκείνης της εποχής. Ήταν τόσο επιβλητικά, όπου οι πόλεις – κράτη αισθάνονταν το δέος και την ισχύ της αρχαίας Αθήνας σε αυτές.
Το παράδειγμα του Περικλή το ακολούθησαν κι άλλοι πολιτικοί στην σύγχρονη εποχή κι όσο κι αν στρουθοκαμιλίζουμε, οφείλουμε να παραδεχτούμε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο Περικλής είχε τον τρόπο να είναι αρεστός στον κόσμο και να τους έχει με το μέρος του χρησιμοποιώντας δόλιες τακτικές και δεύτερον, το αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους τους πολιτικάντιδες της εποχής μας όπου σκοπό έχουν να παραπλανήσουν και να ποδηγετήσουν τον λαό.
Τέλος, το μόνο όπλο για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση είναι η γνώση. Διότι δίχως αυτήν είμαστε καταδικασμένοι σαν λαός να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη όσες χιλιετίες κι αν περάσουν.