Χαιρετισμό στο 1ο Συνέδριο της ΠΟΕΤΝ απευθύνει ο Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW, επικεντρωνόμενος στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν η ναυτιλία και η οικονομία στην ανάπτυξη της περιφέρειας.
Ακολουθεί η επιστολή:
''Aγαπητέ Πρόεδρε,
Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι!
Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και την σκέψη του αγαπητού Προέδρου Ιωάννη Μανδρίνου να καλέσει τον Γερμανοελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο DHW σαν εκπρόσωπο της επιχειρηματικής κοινότητας της Γερμανίας να απευθύνει χαιρετισμό και να καταθέσει τις προτάσεις και απόψεις του σχετικά με το θέμα του 1ου Συνεδρίου «Τουρισμός, Ναυτιλία και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Τάσεις και Προοπτικές».
Ξεκινώντας από το γεγονός
- ότι ο Ελληνισμός της Γερμανίας με πάνω από 450.000 άτομα είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, συμπεριλαμβάνει γύρω στους 30.000 επιχειρηματίες που απασχολούν 150.000 άτομα και δημιουργεί έναν τζίρο της τάξεως των 13 δις Ευρώ,
- ότι ο Σύνδεσμός μας εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια παρακολουθεί ανελλιπώς τις ελληνογερμανικές εμποροοικονομικές σχέσεις,
- ότι οι Γερμανοί είναι η πρώτη εθνικότητα επισκεπτών στη χώρα τα τελευταία χρόνια, καθώς μόνο το 2018 περίπου 4 εκατομμύρια Γερμανών τουριστών επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους,
- ότι οι Γερμανοί ανεβαίνουν το 2022 στην πρώτη θέση των ξένων αγοραστών παραθεριστικών κατοικιών στην Ελλάδα, και
- ότι η ελληνική εφοπλιστική οικογένεια διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις με τα μεγάλα λιμάνια της βόρειας Γερμανίας και τις εκεί εγκατεστημένες και στον εφοπλισμό εξειδικευμένες γερμανικές τράπεζες,
επιτρέψτε μου να καταθέσω τις εξείς σκέψεις, θέσεις και προτάσεις:
Ο τουρισμός και η ναυτιλία αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, αφού η συμβολή τους στο ΑΕΠ και στο εμπορικό ισοζύγιο είναι πολύ σημαντική. Έτσι μπορεί κανείς να τους αποκαλέσει τους αιμοδότες των δημοσίων εσόδων. Τουρισμός και ναυτιλία συνέβαλαν επίσης αποφασιστικά στην έξοδο της Ελλάδος από την κρίση. Χωρίς τουρισμό και ναυτιλία η Ελλάδα θα είχε καταρρεύσει και η αξιοπιστία του τόπου θα είχε φθάσει σε μηδενικό επίπεδο, με προφανείς συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Τουρισμός και ναυτιλία είναι από τους μεγαλύτερους εργοδοτικούς κλάδους της οικονομίας. Συγχρόνως είναι εξαγωγικοί κλάδοι που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και οφείλει να αξιοποιήσει και ενισχύσει με κάθε τρόπο. Με αυτά τα εφόδια, τουρισμός και ναυτιλία, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής ηπειρωτικής αλλά και νησιωτικής περιφέρειας.
Σαν μοχλοί οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, είναι ανάγκη ο τουρισμός και η ναυτιλία να αναδείξουν στους νέους τους δύο αυτούς κλάδους σαν επαγγελματικό προσανατολισμό με σίγουρο μέλλον και σταθερό ορίζοντα. Δύο κλάδους που οδηγούν με συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση σε μία αγορά εργασίας χώρις σύνορα και που σέβονται την κοινωνία και το περιβάλλον.
Ειναι καιρός η ελληνική ναυτιλία να βγει μπροστά επενδύοντας σε καινοτόμες τεχνολογίες που θα οδηγήσουν τόσο την εμπορική ναυτιλία όσο και την βιομηχανία της κρουαζιέρας σε μια πράσινη ναυτιλία βασισμένη π.χ. στο υδρογόνο και θα συνδράμουν ώστε τα λιμάνια να γίνουν πιο καθαρά και θα δημιουργήσουν πράσινους ναυτιλιακούς διαδρόμους.
Είμαστε υπερήφανοι που η ελληνική ναυτιλία κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο π.χ. στην μεταφορά ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και με κριτήριο την χωρητικότητα, το 30% του παγκόσμιου στόλου των δεξαμενόπλοιων πετρελαίου και το 22% εκείνων που μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο LNG είναι σε ελληνικά χέρια. Μας στενοχωρεί όμως πάρα πολύ και δυσκολεύει την θέση μας στο εξωτερικό το γεγονός ότι ρωσικό πετρέλαιο μεταφέρεται από ελληνικά πλοία παραβιάζοντας το εμπάργκο της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας.
Μαζί με την ανάπτυξη της ναυτιλίας και την ανάδειξη της Ελλάδος σαν ναυτιλιακού κόμβου είναι καιρός η πατρίδα να αποκτήσει και αποτελεσματικό σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνδέει τα ελληνικά λιμάνια με την Ευρώπη και μέσω αυτών θα αναπτυχθεί όχι μόνο το εμπόριο αλλά και ο τουρισμός μεταξύ Άπω Ανατολής και Ευρώπης.
Ήλθε η ώρα η Ελλάδα να δραστηριοποιηθεί ενεργά και πάλι στους τομείς της ναυπήγησης και της επισκευής πλοίων. Η ελληνική εμπορική και τουριστική ναυτιλία έχει τεράστιες δυνατότητες για την δημιουργία κατασκευαστικών και εκπαιδευτικών μονάδων π.χ. τουριστικών σκαφών (γιωτ, καταμαράν, κλπ.) αρκούν γι αυτό η διορατικότητα και μια νομοθεσία φιλική προς τις επιχειρήσεις.
Χαιρετίζουμε την πρόοδο που διαφαίνεται στην σύνδεση των ελληνικών νησιών μεταξύ τους αεροπορικώς αλλά και την σύνδεση των νησιών μεταξύ τους, με την ηπειρωτική χώρα και γειτονικές χώρες με υδροπλάνα.
Προτείνουμε την ενεργετικότερη προβολή, προώθηση και ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού όσο και του ποδηλάτου ως φιλικού προς το περιβάλλον μέσου μετακίνησης σε όλη την χώρα και ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς.
Η Ελλάδα με τον ηγετικό της ρόλο στην Ορθοδοξία και τον πλούτο της σε μοναστήρια και εκκλησίες πρέπει να αναδείξει τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό. Έναν τουρισμό με ιστορία αιώνων και μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ ανθρώπων του πολιτισμού, της τέχνης και όλων των θρησκειών όπως π.χ. το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα.
Τέλος να μην ξεχάσουμε και την ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας που μαζί με τα ξενοδοχεία αποτελεί το πλέον δυναμικό τμήμα της εγχώριας κτηματαγοράς. Η σταδιακά ολοένα και περισσότερο ομαλοποίηση των προοπτικών σταθεροποίησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αυξάνει αντίστοιχα και το ενδιαφέρον Γερμανών για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ανάμεσα τους και πολλοί ιδιώτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για αγορά εξοχικής κατοικίας. Η δυνητική αγορά ελληνικών ακινήτων από Γερμανούς ενδιαφερόμενους αγοραστές εκτιμάται άνω των 11 δις Ευρώ με προοπτικές αύξησης της έως και 15 δις Ευρώ την επόμενη δεκαετία.
Ελπίζω στο 1ο αυτό συνέδριο να ακουστούν εκείνες οι φωνές που θα βοηθήσουν όσον το δυνατόν γρηγορότερα ώστε τουρισμός και ναυτιλία να γίνουν δύο από τους αποφασιστικότερους μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας για το καλό της κοινωνίας, της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, του περιβάλλοντος και γενικά της πατρίδας.
Εύχομαι καλή επιτυχία από την μακρινή Κολωνία.
Φαίδων Γ. Κοτσαμπόπουλος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW''