Ποιους στόχους βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ποια είναι τα μέτωπα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει;
TomorrowNews.gr | 26/11/20
Αρχές του 2020 ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου περίμενε πως η τρέχουσα χρονιά θα είχε τόσες αντικειμενικές δυσκολίες, με την κυβέρνηση να καλείται να αγωνιστεί σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα ταυτοχρόνως.
Πλέον, η το τρέχον έτος μετρά αντίστροφα, χωρίς όμως το ίδιο να συμβαίνει και με τα προβλήματα που το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να αντιμετωπίσει τις προσεχείς ημέρες, με τις ανοιχτές υποθέσεις να είναι πολλές:
Στο επίκεντρο η υγειονομική κρίση - Πιέζονται τα νοσοκομεία
Η κρίση του covid-19 έχει φέρει τα πάνω κάτω στο σύστημα υγείας, το οποίο και δέχεται βαρύτατες πιέσεις ειδικότερα τον τελευταίο μήνα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην βρεθεί η χώρα δίχως άλλες διαθέσιμες ΜΕΘ, με τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων 24ωρων, να κάνει το Υπουργείο Υγείας να πιστεύει πως τις επόμενες ημέρες, το ΕΣΥ θα αρχίζει βήμα-βήμα να αποφορτίζεται.
Το πλάνο της κυβέρνησης είναι όσο μπορεί να ενισχύσει τις δυνάμεις του συστήματος υγείας, με πρόσληψη περισσότερων υγειονομικών και ιατρών, να είναι ψηλά στην ατζέντα.
Συγχρόνως, σε σχέση με την επάνοδο στην κανονικότητα, ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του και τους αρμοδίους Υπουργούς να μην επαναληφθούν τυχόν λάθη που έδωσαν τον Μάιο την εντύπωση πως λίγο έως πολύ επιστρέφουν στους ρυθμούς προ κορωνοϊού.
Φοβίζουν οι συνέπειες του δεύτερου κύματος στην οικονομία
Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της πανδημίας, άπαντες στο οικονομικό επιτελείο πίστευαν πως οι επόμενοι μήνες το 2020 θα προσέφεραν πρόσφορο έδαφος στην κυβέρνηση ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος της άνοιξης.
Όμως, η πανδημία είχε άλλη… άποψη, με το lockdown που είναι σε ισχύ να έχει αλλάξει άρδην τα πλάνα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών.
Με βάση το σχέδιο του προϋπολογισμού που πρόσφατα κατατέθηκε, η ύφεση για το τρέχον έτος θα είναι στο 10,8% ενώ η ανάπτυξη για το 2021 υπολογίζεται κοντά στο 4,8%.
Στο Μαξίμου επί του παρόντος κρίνουν πως η ανακάλυψη του εμβολίου θα συμβάλει τα μέγιστα για ένα καλύτερο έτος, κυρίως σε ότι αφορά τον τουρισμό. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να βρεθεί μία λύση ώστε δημοσιονομικά η χώρα να αντέξει τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται, κυρίως σε ότι αφορά το μειωμένο ΑΕΠ αλλά και τις μειωμένες εισφορές από φόρους.
Η ματιά στις δημοσκοπήσεις
Όσο και αν στην κυβέρνηση δεν το παραδέχονται, η προσοχή τους είναι συνεχώς στραμμένη στη περίπτωση των πολιτικών βαρόμετρων.
Επί του παρόντος η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαιτέρως μεγάλη και μονίμως διψήφια, εντούτοις η κούραση της κοινωνίας για τα μέτρα έχει προκαλέσει μία τρόπον τινά “αποστροφή” προς τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Στο Μαξίμου φυσικά θεωρούν πως είναι αναμενόμενη μία τέτοια “κόπωση”, αλλά κρίνουν πως σε βάθος χρόνου, οι θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας θα επαναφέρουν την αισιοδοξία στους πολίτες, με την κυβέρνηση να “καρπώνεται” αυτού τους είδους την επιτυχία, και να βελτιώνει τα ήδη υψηλά της ποσοστά.