Ομόρφυνε η θάλασσα από τα ψαροπούλια που πετούν πάνω από τον Τηνιακό ουρανό.
Γιώτα Χριστοφόρου | 15/05/20
Ήρθαν κι αυτά να καλωσορίσουν τους επισκέπτες που κατακλύζουν το νησί με την παρουσία τους. Τα βήματα των πιστών ακολουθούν κάθε χρόνο το δρόμο που οδηγεί Στην Παναγία Την Μεγαλόχαρη! Χιλιάδες άνθρωποι έρχονται για να την ευχαριστήσουν και να προσκυνήσουν την Άγια εικόνα της! Όπως και τότε που έφτασαν στο νησί οι μεγάλοι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης όταν με τη δική της βοήθεια έμελλε να σωθεί η πατρίδα μας και να ελευθερωθεί από την τουρκική σκλαβιά. Τότε διάλεξε η Θεοτόκος, αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821 για άλλη μια φορά να σώσει το Ελληνικό Έθνος και έμελλε να κτιστεί προς Τιμήν Της ο πρώτος μεγαλοπρεπής Ναός της ελεύθερης Ελλάδας. Και η οδός Μεγαλόχαρης και η οδός Ευαγγελιστρίας οδηγούν τους επισκέπτες στον μεγαλοπρεπή ναό Της. Το Μοναστηριακό συγκρότημα μέσα στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία, ολοκληρώθηκε το 1831 ενώ μέσα στο χώρο του συγκροτήματος λειτουργεί πινακοθήκη με πάνω από 100 πίνακες, Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και Εικόνων, το Σκευοφυλάκιο, το Μαυσωλείο της Έλλης στο οποίο φυλάσσεται τμήμα της τορπίλης των Ιταλών που χτύπησε το Ελληνικό καταδρομικό «Έλλη» το 1940 καθώς και τα οστά των θυμάτων αυτής και το Μουσείο του Αντωνίου Σώχου που παρουσιάζει ξύλινες και γύψινες δημιουργίες.
Λέγεται πως το 1821 το νησί μάστιζε πανώλη και οι άνθρωποι πέθαιναν. Τότε διάλεξε για πρώτη φορά η Θεοτόκος να εμφανιστεί σε όνειρο του κηπουρού Πολυζώνη. Του ζήτησε να πάνε στο κτήμα μέσα στο οποίο βρέθηκε αργότερα η θαυματουργή εικόνα και να την αναζητήσουν μέσα στο έδαφος. Όμως δεν μπορούσαν να βρουν την εικόνα όσο κι αν έψαχναν. Τον επόμενο χρόνο μετά από όραμα στην μοναχή Πελαγία η εικόνα πάλι δε βρέθηκε παρά μόνο τα ερείπια του αρχαίου ναού του Θεού Διονύσου. Τότε αποφάσισαν να κτίσουν εκκλησία σε αυτό το μέρος. Από το ξερό έδαφος την ημέρα των εγκαινίων άρχισε να αναβλύζει νερό, καθαρό και κρυστάλλινο. Την πολύτιμη εικόνα Της Παναγίας ανέσυρε από το υπέδαφος στις 30 Ιανουαρίου του 1823, ύστερα από όραμα της μοναχής Αγίας Πελαγίας, η αξίνα ενός μάστορα, στο σημείο που σήμερα είναι κτισμένη η επιβλητική εκκλησία, αρχιτεκτονικού ρυθμού ίδιου με της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Η εικόνα έλαμψε σαν βρέθηκε στα μάτια των θεοσεβούμενων ανθρώπων, αποκαλύπτοντας την γλυκιά μορφή Της Παναγίας να προσεύχεται μπροστά σε ένα ανοικτό βιβλίο κι απέναντι Της να στέκεται ο Άγγελος που τις ανήγγειλε το χαρμόσυνο γεγονός Της γέννησης Του Κυρίου από την ίδια. Η εικόνα σήμερα είναι καλυμμένη από χρυσό και ασημί, τάματα πιστών αφιερωμένα σε Εκείνην.
Το μοναστήρι όπου έζησε η μοναχή Πελαγία, στην οποία η Παναγία θέλησε να της φανερώσει το μέρος όπου κρύβεται η Θαυματουργή της εικόνα βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Αρνάδος και συγκεκριμένα δεσπόζει επιβλητικό στις πλαγιές του όρους Κεχροβουνίου. Το Κυκλαδίτικο μοναστήρι κτίστηκε σε αυτό το σημείο μετά από υπόδειξη της ίδιας Της Παναγίας στις μοναχές που έζησαν εκεί. Μέσα στο προαύλιο χώρο Της μονής, στεγάζεται Μουσείο με πανέμορφες χειροτεχνίες των μοναχών, Εικόνες, εκκλησιαστικά αντικείμενα και φυλάσσεται επίσης η εικόνα Της Παναγίας στην οποία προσευχόταν πάνω στο πλοίο του ο πυρπολητής Κανάρης. Το λιτό κελί Της Αγίας Πελαγίας, προκαλεί συγκίνηση και δέος. Ως προς την αρχιτεκτονική του το χωριό ακολουθεί το μεσαιωνικό ρυθμό με στενά σοκάκια, καμάρες, πετρόκτιστα πρεβάζια που ακτινοβολούν το λευκό του Αιγαίου με χρώματα έντονα από τις μπουκαμβίλιες!
Το φιλόξενο νησί δέχεται πιστούς και των δύο δογμάτων πίστης στα ευλαβικά προσκυνήματα που ακολουθούν τόσο η Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και η Καθολική. Στο Εξώμβουργο βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα καθολικά προσκυνήματα που ονομάζεται η Ιερά Καρδία του Ιησού και ιδρύθηκε από τους Ιησουίτες μοναχούς το 1661. Στο χωριό Λουτρά της Τήνου βρίσκεται και το μοναστηριακό συγκρότημα που ιδρύθηκε από το τάγμα των Ουρσουλίνων μοναχών το 1862, προσφέροντας τη δυνατότητα στις μαθήτριες ανεξαρτήτου θρησκευτικού δόγματος να τελειοποιήσουν τις σπουδές τους καθώς και να εκπαιδευτούν σε διάφορες μορφές τέχνης.
Ο βράχος που υψώνεται πίσω από την εκκλησία Της Μεγαλόχαρης λέγεται Εξώμβουργο. Το νησί ήταν υπό την κυριαρχία των Βενετών για 508 έτη. Στην κορυφή του οι Βενετοί έκτισαν την Ακρόπολη της νήσου, το ονόμασαν Castrum de Tine ωστόσο λέγεται πως τα λιγοστά ερείπια του Κυκλώπειου τείχους ανάγονται στην εποχή του χαλκού. Στα αρχαία χρόνια και συγκεκριμένα τον 7οπ.χ λατρευόταν ως Ιερό της θεάς Δήμητρας, ενώ κατά την Βυζαντινή περίοδο ήταν γνωστό ως Κάστρο της Αγίας Ελένης κτισμένο με οχυρώσεις λόγω των συχνών επιδρομών από τους πειρατές. Σε αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο χώρο του αρχαίου νεκροταφείου βρέθηκαν γλυπτά κλασικής εποχής απαράμιλλης ομορφιάς. Πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Τήνου. Γύρω του απλώνεται η Ξυνάρα στην οποία βρίσκεται το Παλάτι του Δεσπότη. Πρόκειται για κτίριο στο οποίο στεγάζονται το Αρχείο Καθολικής Επισκοπής Τήνου και το Μουσείο Εκκλησιαστικών κειμηλίων.
Συνεχίζεται…………………………………………