Το σχολείο εμφανίζεται από την αρχαιότητα με διάφορες προσαρμογές με το πέρας του χρόνου.
Κυριακή Ξηροπούλου | 02/04/20
Καλείται να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών, για αυτό και αλλάζει η μορφή – δομή του σχεδόν ανά δεκαετία. Υπάρχουν διάφορες μορφές και σχεδόν οι ίδιες ανάγκες από χώρα σε χώρα και από εποχή σε εποχή. Όμως, σε κάθε χώρα καλλιεργείται ένα διαφορετικό σύστημα εκπαίδευσης.
Είναι ο βασικότερος «θεσμός» της κοινωνίας μας. Στόχος του πρέπει να είναι η σωστή διαπαιδαγώγηση και μόρφωση των ατόμων ώστε να μετατραπούν σε υπεύθυνους, ώριμους και δημιουργικούς πολίτες. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η ομαλή ένταξη στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στην σωστή συμμόρφωση τους στο νομοθετικό και ηθικό πρότυπο της σύγχρονης κοινωνίας.
Η προσφορά του είναι εξαιρετικά σημαντική αν αναλογισθεί κανείς τι θα συνέβαινε με την απουσία του από την ζωή μας. Αρχικά, η κοινωνικοποίηση των ατόμων θα ήταν μια «μαύρη» πτυχή στη καθημερινότητα εφόσον δεν θα συναναστρέφονταν από μικρή ηλικία με άλλους ανθρώπους. Ως συνέπεια αυτού, μπορεί και να ειπωθεί η εγκληματικότητα διότι η κάθε ανθρώπινη φιγούρα δεν θα μάθαινε να συνυπάρχει με άλλους ανθρώπους. Έπειτα, οι άνθρωποι δεν θα μορφώνονταν έστω και με τις στοιχειώδεις γνώσεις που αποκτούν σήμερα. Η σωστή εκμάθηση της γλώσσας (π.χ. ορθογραφία), η μελέτη της ιστορίας (στην χώρα μας είναι εξαιρετικά μεγάλη και σημαντική) και η γενικότερη αντίληψη των πραγμάτων που διαμορφώνονται. Ουσιαστικά, το σχολείο καλλιεργεί ανθρώπους με ισχυρή γνώμη και εμπεριστατωμένη άποψη που απαιτείται στην εποχή μας.
Η προσφορά του σχολείου δεν περιορίζεται μόνο στις γνώσεις και στην γενικότερη συμπεριφορά των ατόμων αλλά προσθέτει και άλλα στοιχεία για την μετέπειτα ζωή. Αρχικά, βοηθάει το άτομο στο να αναλάβει ευθύνες και πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσει και η κοινωνία μας ένα βήμα μπροστά. Πράγμα που σημαίνει ότι από μικρά παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αλληλοβοηθούνται μέσω των ευθυνών που αναλαμβάνουν. Παράλληλα, παρέχεται το στοιχείο του επαγγελματικού προσανατολισμού, που αποτελεί την βάση για την μετέπειτα ζωή των μαθητών. Στην πραγματικότητα, κατευθύνει και ενημερώνει τους μαθητές για τις εναλλακτικές λύσεις που βρίσκονται στη διάθεση τους, με αποτέλεσμα να γίνουν παραγωγικοί, χρήσιμοι, υπεύθυνοι πολίτες. Τέλος, το σχολείο διαπλάθει την προσωπικότητα τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να αντιλαμβάνονται τις αξίες, το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την τήρηση των κανόνων ώστε να συνεχίσουν ομαλά την ενήλικη ζωή τους.
Συμπερασματικά, το σχολείο είναι κύριος υπεύθυνος για τα περισσότερα χαρακτηριστικά του ατόμου είτε θετικά, είτε αρνητικά. Απώτερος στόχος πρέπει να αποτελεί η συνεχής αναβάθμιση και καλλιέργεια προς το καλύτερο για τις σύγχρονες γενιές. Η έμφαση στη σωστή παιδεία θα αποτελέσει το βασικό «πυλώνα» για την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Άρα, δεν αποτελεί απλά μια αστική δομή αλλά την βασικότερη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο!!!!