Μαρία Καρυστιανού: «Αναλαμβάνω την ευθύνη για το εξώδικο» – Νίκος Πλακιάς: «Δεν έχω προσωπικό μένος με κανέναν»
NEWSROOM
Στον «αέρα» βρίσκεται η μεγάλη συναυλία στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Εκδήλωση την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων στις 11 Οκτωβρίου στο Καλλιμάρμαρο, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.
Ταυτόχρονα, η σύγκρουση ανάμεσα στους συγγενείς των θυμάτων γιγαντώνεται. Στο επίκεντρο το εισιτήριο των 15 ευρώ που καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες για να παρακολουθήσουν τη συναυλία στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Την ίδια ώρα η κυρία Μαρία Καρυστιανού, Πρόεδρος του Συλλόγου, τοποθετήθηκε στην εκπομπή «Το Πρωινό», προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την αποστολή εξωδίκου στις οικογένειες Πλακιά, καθώς και για τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης της συναυλίας.
Αναφερόμενη στο εξώδικο προς τις οικογένειες Πλακιά, η κυρία Καρυστιανού ανέλαβε πλήρως την ευθύνη, υπογραμμίζοντας πως στόχος της είναι να αποτρέψει νέες προστριβές.
''Ο Πλακιάς εμπόδισε την ομιλία μου στο Ευρωκοινοβούλιο'' - Διαψεύδει ο Αρβανίτης
Συγχρόνως, τόνισε ότι ο Νίκος Πλακιάς είχε επικοινωνήσει με το γραφείο του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, επιδιώκοντας να μπλοκάρει την παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο και να υπονομεύσει την εκπροσώπησή της.
«Ο Σύλλογος ακόμη και τώρα θέλει να είναι ενωμένος και κρατάει μία στάση άμυνας ή υποχώρησης. Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Πλακιάς επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Αρβανίτη, προσπαθώντας να μπλοκάρει την παρουσία μου στο Ευρωκοινοβούλιο, λέγοντας πως λειτουργώ για τον εαυτό μου και άλλες 2-3 οικογένειες, ότι δεν εκπροσωπώ κανέναν και ρώτησε γιατί με βοηθάει. Τότε, αναγνώρισα, παρόλο που δεν ήθελα να το πιστέψω, ότι το θέμα είναι προσωπικό και δεν θα σταματήσει ποτέ. Αφού λοιπόν είναι προσωπικό και αφορά τον δικό μου αγώνα, δεν μπορώ να αφήσω εμπόδια στον δρόμο μου, ακόμη κι αν προέρχονται από συγγενείς θυμάτων, που για κάποιον λόγο θέλουν να βρίσκονται απέναντί μου. Αυτή είναι η δική μου κόκκινη γραμμή. Για αυτό προχώρησα σε αυτό το εξώδικο», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο βάσει όσων αποκάλυψε ο Γιώργος Λιάγκας, σε επικοινωνία της εκπομπής του ΑΝΤ1 με τον ευρωβουλευτή, ο κ. Αρβανίτης διέψευσε πως δέχθηκε τέτοια παρέμβαση από την οικογένεια Πλακιά.
Τηλεφωνικώς στην εκπομπή εμφανίστηκε και ο κ. Νίκος Πλακιάς, ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών και θείος ενός επίσης κοριτσιού που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση των τρένων, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι επιχείρησε να εμποδίσει την ομιλία της κυρίας Καρυστιανού.
«Δεν έχω καμία πρόθεση να σταθώ εμπόδιο σε καμία μητέρα που έχασε το παιδί της», είπε, προσθέτοντας ότι η συναυλία πρέπει να πραγματοποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των οικογενειών των θυμάτων, ώστε να μην υπάρχει διχασμός.
Ο Νίκος Πλακιάς τόνισε επίσης ότι η ενημέρωση για τη συναυλία ήταν ανεπαρκής και εξέφρασε την επιθυμία του να γνωστοποιηθεί το κόστος της εκδήλωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα καλύψουν αποκλειστικά τα έξοδα των διοργανωτών και των εργαζομένων.
«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να γίνει η συναυλία, αρκεί να μην χρησιμοποιείται το όνομα όλων των θυμάτων χωρίς τη συναίνεση των συγγενών τους», υπογράμμισε.
Μαρακάκης για τη συναυλία υπέρ των θυμάτων - «Εκφεύγει του πραγματικού σκοπού του σωματείου και γίνεται κερδοσκοπική»
Στην εκτίμηση ότι η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο υπέρ των θυμάτων στα Τέμπη και το εισιτήριο των 15 ευρώ έχει γίνει «κερδοσκοπική» προχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς από τους επιβάτες των μοιραίων τρένων. «Έγινε μια προσπάθεια να γίνει μια συναυλία η οποία εκφεύγει του πραγματικού σκοπού του σωματείου και γίνεται κερδοσκοπική. Δεν μπορεί κανένας να μιλά για λογαριασμό όλων» είπε στο MEGA ο κ. Μαρακάκης.
Όσον αφορά τη Μαρία Καρυστιανού ο δικηγορός είπε ότι «δεν την έχω γνωρίσει. Υπήρξε μια προσπάθεια από την αρχή, για σύσταση ενός σωματείου για να υπάρξει μια πιο συμπυκνωμένη φωνή και προσπάθεια. Έγιναν κάποιες ενέργειες για το σωματείο, στην πορεία του χρόνου το σωματείο έχασε αρκετά από τα μέλη του και υπήρχαν αρκετές από τις οικογένειες, μερικές εκ των οποίων εκπροσωπώ εγώ, που δε συμφωνούσαν, όχι με την κοινή αφετηρία, αλλά με τον τρόπο που ο καθένας κάνει τον αγώνα του και εν προκειμένω με τον τρόπο που η κυρία Καρυστιανού έκανε τον αγώνα της».
Μιλώντας περισσότερο για τις διαφωνίες ανάμεσα σε συγγενείς των θυμάτων, ο κ. Μαρακάκης είπε «αρχικά υπήρχαν αντιδράσεις που διάφοροι, δε φωτογραφίζω την κυρίαα Καρυστιανού, χρησιμοποιούσαν για να πετύχουν τον σκοπό τους τις φωτογραφίες όλων, και των 57. Υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις να αφαιρεθούν οι φωτογραφίες από δράσεις κάποιων εκ των συγγενών που έκαναν την προσπάθειά τους για να φαίνεται ότι δεν εκπροσωπούν τους πάντες διότι δε συμφωνούσαν με τις συγκεκριμένες πρακτικές».
«Οι πρακτικές οι οποίες είχαν υιοθετηθεί, σε έναν βαθμό, αφορούσαν την καταβολή, τον οβολό δηλαδή, κάποιων χρημάτων από οποιονδήποτε θα συμμετείχε στο σωματείο ή στις δράσεις αυτές. Αυτό ήταν λογικό να ερεθίσει κάποιους από τους γονείς και να τους απομακρύνει. Αυτήν την στιγμή είναι υποπολλαπλάσιο το σύνολο των ανθρώπων που στηρίζουν το Σωματείο από το σύνολο των οικογενειών. Σχεδόν 50 από τις οικογένειες που έχουν χάσει παιδιά και εκατοντάδες από τους επιβάτες, 70 εκ των οποίων εκπροσωπώ εγώ, δεν είναι μέλη του σωματείου» πρόσθεσε ο κ. Μαρακάκης.
Κατά τον ίδιο, πάντως, «διχασμός δεν υπάρχει, ο σκοπός είναι ένας: να υπάρξει δικαίωση, να υπάρξει η δικαιοσύνη όχι έτσι όπως εννοείται από το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά πραγματική δικαιοσύνη».