Από τις 141 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές στη Δαδιά Έβρου, στο Σταυρό Λέσβου και τα Κρέστενα στην Ηλεία.
Δύσκολες ημέρες για την πυροσβεστική, καθώς μέσα στο τελευταίο τριήμερο κλήθηκε να αντιμετωπίσει 141 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.
Το σύνολο των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκε με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο με την επέμβαση των επίγειων και των εναέριων δυνάμεων.
Τα κυριότερα μέτωπα εκδηλώθηκαν στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας (Κορώνη), στη Φαιστό Ηρακλείου, στο χωριό Σαγιάδα Θεσπρωτίας, στα Άνω Λιόσια Αττικής, στο Σοφικό Κορινθίας, στην Τσακατούρα Γρεβενών και στη Βρυσούλα Πρέβεζας.
Η φωτιά στην Τσακατούρα Γρεβενών κινείται προς την Βάλια Κάλντα και, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καίει δασικό κομμάτι και βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιχειρούν 21 πυροσβέστες, τρία οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα.
Από αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξής πυρκαγιές, στη Δαδιά Έβρου, στο Σταυρό Λέσβου, και τα Κρέστενα στην Ηλεία.
Στη Δαδιά, η εικόνα της φωτιάς που μαίνεται για πέμπτη ημέρα είναι καλύτερη. Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση, το βόρειο τμήμα της φωτιάς, προς το χωριό και τις εγκαταστάσεις της Μονάδας, εξελίσσεται καλά, καθώς εκτιμάται ότι λειτούργησε αποτελεσματικά η αντιπυρική ζώνη και η διαπλάτυνσή της.
Το βορειοανατολικό τμήμα της φωτιάς, προς τη Μονή και το δασικό φυτώριο, επίσης έχει καλύτερη εικόνα, καθώς λειτούργησε πολύ καλά η ζώνη που ανοίχτηκε από τις δυνάμεις (υλοτόμους και πυροσβέστες) περιμετρικά της Μονής.
Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στο ανατολικό τμήμα, προς Λυκοφη.
Το βάρος δίνεται στο νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα, ώστε να εξασφαλιστεί η αποικία του μαυρογύπα.
Δουλεύουν από χθες οι υλοτόμοι του Δασαρχείου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν 2 αντιπυρικές ζώνες, ώστε να τοποθετηθούν και επίγειες δυνάμεις ως γραμμή άμυνας μαζί με τα εναέρια μέσα.
Η εξέλιξη της φωτιάς σε αυτά τα δύο μέτωπα είναι αργή.
Αισιοδοξία φέρνει και το γεγονός ότι στην περιοχή του Έβρου άλλαξε ο καιρός και έπιασε βροχή.
Για την βελτίωση της εικόνας της φωτιάς μίλησε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.
Αυτή την ώρα επιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Στα Κρέστενα, σύμφωνα με τον δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διονύση Μπαλιούκο, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά».
«Τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή μας, διότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να αυξηθεί, σε λίγες ώρες, η έντασή τους», πρόσθεσε.
Όπως είπε και ο εκπρόπωπος του πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός στον ΣΚΑΪ 100,3 υπάρχει μια ανησυχία καθώς από το μεσημέρι στην περιοχή θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι 4 έως 5 μποφόρ, γι' αυτό και θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα η φωτιά.
Σχετικά με τις ζημιές που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η φωτιά, ο κ. Μπαλιούκος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι έχει πληγεί κυρίως ο αγροτικός χώρος, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για καμένα σπίτια».
«Όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά όταν σβήσει η φωτιά», τόνισε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.
Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος». Στην περιοχή έχουν μείνει διάσπαρτες εστίες γύρω από τα χωριά Σμέρνα, Γρύλλο και Σκιλλουντία, τα οποία δεν απειλούνται.
Στην Λέσβο, σήμανε συναγερμός το πρωί της Δευτέρας, καθώς η ενίσχυση των ανέμων έφερε σοβαρές αναζωπυρώσεις.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Παναγιώτη Κουφέλο, «οι αναζωπυρώσεις λόγω ανέμων έντασης 7 μποφόρ καίνε στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξεκίνησε η φωτιά το περασμένο Σαββάτο και βορειοδυτικά του οικισμού της Βρίσας, χωρίς όμως να απειλεί τον οικισμό».
Πηγή: skai.gr