Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία;
Η έλευση νέων μεταλλάξεων έχει επαναφέρει τον κορωνοϊό ψηλά στην ατζέντα. Η χώρα μας το τελευταίο διάστημα καταγράφει ιδιαιτέρως υψηλό αριθμό κρουσμάτων, εντούτοις επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός πως το ΕΣΥ δεν πιέζεται.
Για τις συγκεκριμένες υποπαραλλαγές μίλησε στο cnn.gr η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μιας και τόνισε πως οι νέες μεταλλάξεις που επικρατούν είναι επιθετικές, προκαλούν έντονο βήχα, υψηλό πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα.
Συγκεκριμένα, η κυρία Λινού επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αφού είναι πιο μεταδοτικές σε σχέση με την Ο2 που επικρατούσε κυρίως τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
Οι υποπαραλλαγές Β.Α 4 και Β.Α.5 είναι υπερβολικά μεταδοτικές, δεν καλύπτονται από τα εμβόλια και γι΄αυτό επικρατούν σε όλο τον κόσμο.
''Τα συμπτώματά τους είναι υψηλός πυρετός, βήχας και προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα. Γι΄αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να αψηφούμε τον κίνδυνο απέναντι στον ιό και την μεταδοτικότητά του. Είναι γνωστό ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν μόνο από τη βαριά νόσηση'', υπογράμμισε.