Κραυγή αγωνίας από τους βενζινοπώλες
NEWSROOM | 27/5/2022
Διαστάσεις μάστιγας τείνει να λάβει το φαινόμενο του κινήματος «δεν πληρώνω στα βενζινάδικα» που έχει εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη.
Ολοένα και περισσότερες είναι οι περιπτώσεις που παρατηρούνται με οδηγούς οι οποίοι γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους και γίνονται… «καπνός» χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο που αντιστοιχεί στα καύσιμα, όπως καταγγέλλουν μέλη της Ένωσης Βενζινοπωλών της συμπρωτεύουσας.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του μέλους της συνδικαλιστικού οργάνου του κλάδου, Γιώργου Γαβριηλίδη, ο οποίος έκανε αναφορά στα «ύποπτα» πρατήρια, καθώς και στη μείωση που έχει επιφέρει στην κατανάλωση το «ράλι» αυξήσεων στις τιμές:
«Υπάρχουν οι επιτήδειοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αναμπουμπούλα που γίνεται κάποιες φορές στα πρατήρια και εκείνοι των οποίων η κάρτα δεν μπορεί να καλύψει το ποσό που έβαλαν.
Ένα τέτοιο περιστατικό να έχουμε κάθε ημέρα, “τελειώσαμε”. Ενδεικτικά, τα 100 ευρώ που μπορεί να βάλει κάποιος στο όχημά του σε συσχέτιση με το πολύ χαμηλό κέρδος που έχουμε πλέον, ισούται με ένα μεροκάματο και για πολλούς ακόμη και δύο. Εάν γεμίσει κάποιος το ρεζερβουάρ, ενώ πρώτα το γέμιζε με 50-60 ευρώ, σήμερα δεν του φτάνουν τα 100 ευρώ.
Μετά από ελέγχους σε “φθηνά” πρατήρια έχουν βρεθεί αλλοιωμένα, επικίνδυνα για τους κινητήρες καύσιμα, ή αντλίες που κλέβουν. Αν ένα πρατήριο πουλάει κάτω από έξι λεπτά σύμφωνα με το κέρδος του, κάτι “μυρίζει”.
Η μείωση στην κατανάλωση καυσίμων στην Θεσσαλονίκη ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Όταν υπήρχε ισονομία και λογικές τιμές στις υπόλοιπες υποχρεώσεις δεν αντιμετωπίζαμε ιδιαίτερο πρόβλημα.
Πλέον με το ρεύμα να κοστίζει ακριβά, όπως και το αέριο -αλλά και πολλά ακόμη βασικά προϊόντα- τότε αλυσιδωτά φτάνει και στον δικό μας τον κλάδο. Είναι πολύ πιθανόν το προσεχές διάστημα να μπουν πολλά λουκέτα αν δεν αλλάξει η κατάσταση».
Την ίδια ώρα με ανεξέλεγκτους ρυθμούς συνεχίζει να «καλπάζει» το κόστος αγοράς καυσίμων που αντικρίζουν οι οδηγοί στις αντλίες με τις τιμές να ξεπερνούν ακόμα και τα 2,5 ευρώ ανά λίτρο αμόλυβδης βενζίνης σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ αλματώδης είναι η αύξηση που παρατηρείται αντιστοίχως σε πετρέλαιο και υγραέριο.