Τι απαντούν οι ειδικοί;
NEWSROOM
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και επιχειρώντας να θέσει τα δεδομένα στη σωστή τους βάση ο Ηλίας Μόσιαλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, επιχείρησε να διαλύσει κάθε ίχνος ανησυχίας για ξέσπασμα νέας πανδημίας παρά τον προβληματισμό που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο:
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φοβόμαστε νέα πανδημία, από αυτό τον ιό ειδικά, το λέω κατηγορηματικά. Προφανώς υπάρχει παγκόσμια ανησυχία, γιατί περάσαμε πάρα πολλά τα τελευταία δυόμισι χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού. Στη Βρετανία έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αυτό ίσως είναι υπερβολή γιατί μιλάμε για δεκάδες κρούσματα σε μια χώρα εξήντα επτά εκατομμυρίων».
Ο διακεκριμένος Δραμινός ακαδημαϊκός εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό η συγκεκριμένη νόσος και αναφέρθηκε στην «ασπίδα» που δημιουργεί το εμβόλιο:
«Ο ιός μεταδίδεται από αναπνευστικά σταγονίδια ή επαφή με υγρά στη στοματική κοιλότητα των ασθενών ή αν έρθουμε σε επαφή με τα δερματικά εξανθήματα των ασθενών ή αν ακουμπήσουμε τα σεντόνια ή το μαξιλάρι τους.
Πρέπει να έρθεις σε παρατεταμένη στενή επαφή για πολλά λεπτά για να κολλήσεις. Τα σταγονίδια τα οποία εκπέμπονται δεν μπορούν να πάνε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μιλάμε για μεγαλύτερα σταγονίδια, όχι για μικρά όπως του κορωνοϊού.
Η θνητότητα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη, είναι 3% - 6% με το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής στα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Εκεί δεν υπάρχουν επαρκείς φαρμακευτικές και θεραπευτικές αγωγές και οι υποδομές της Δύσης. Η συντριπτική πλειοψηφία θα αυτοϊαθούν.
Έχουμε το εμβόλιο, είναι 85% αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να χορηγηθεί στις τέσσερις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αν χορηγηθεί μέχρι την δέκατη τέταρτη ημέρα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα να μην αποτρέψει όμως τη νόσο.
Υπάρχει νέο εμβόλιο, το οποίο έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό και τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων που δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι το 2023. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προμηθευτεί προληπτικά ποσότητες του εμβολίου όπως έκαναν οι ΗΠΑ».