Τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Πάτρα από τον συγκεκριμένο μύκητα
NEWSROOM - 10/05/22
Ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί στην Πάτρα από τον “Candida Auris”.
Με συνέντευξη που παραχώρησε η πρόεδρος του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, στη ραδιοφωνική συχνότητα του “MAX FM” ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ σε περίπτωση προσβολής ανοσοκατασταλμένου ασθενούς, μπορεί να απειληθεί ακόμα και η ζωή του αφού ο “Candida Auris” εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπευτική αγωγή.
Ως τρόπος προφύλαξης θεωρείται, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της κα Μαστοράκου, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η απολύμανση των χώρων.
Καταλήγοντας στις δηλώσεις της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της αχαϊκής πρωτεύουσας τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού από τους πολίτες καθώς πρόκειται για περίπτωση ιδιαίτερα σπάνιου μύκητα, αλλά πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι αν βρεθεί στον κατάλληλο περιβάλλον μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.
Τις άμεσες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος περιέγραψε η πρόεδρος της “ΕΙΝΑΠ”, Ματίνα Παγώνη:
«Αυτό το στέλεχος δεν το μάθαμε τώρα. Το γνωρίζουμε από το 2009, στην Ιαπωνία. Όντως είναι επιθετικό στέλεχος και πρέπει να γίνεται γρήγορα ταυτοποίηση, ώστε ο ασθενής να πάρει θεραπευτική αγωγή. Το στέλεχος αυτό βρίσκεται στα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ. Ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται γρήγορα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει επιτροπή λοιμώξεων στα νοσοκομεία που ενημερώνει τα τμήματα για το τι συμβαίνει».
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πριν από λίγες ημέρες ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων:
«Μετά τον κορωνοϊό η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι το “Candida Auris”, καθώς πρόκειται για ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας».