Αποζημίωση διεκδικεί η Βαρσοβία
NEWSROOM - 28/04/22
Αντιμέτωπες με μια νέα πραγματικότητα βρίσκονται από σήμερα το πρωί η Βουλγαρία και η Πολωνία, μετά την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει την κάνουλα παροχής φυσικού αερίου λόγω της άρνησης Σόφιας και Βαρσοβίας να πληρώσουν τις προμήθειες σε ρούβλια.
Το υπουργείο Ενέργειας της Βαλκανικής χώρας ανακοίνωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για τη διαχείριση της κατάστασης, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν απαιτείται επιβολή περιορισμών στην κατανάλωση του φυσικού αερίου, παρά την πλήρη σχεδόν εξάρτηση-σε ποσοστό που φθάνει στο 90%- των εισαγωγών της χώρας από τη ρωσική εταιρία “Gazprom”.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ενημέρωσε νωρίτερα και την πολωνική κρατική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου, “PGNiG” για τη διακοπή τη παροχής μέσω του αγωγού “YAMAL”. Η κίνηση αυτή αποτελεί την πραγματοποίηση της απειλής του Βλαντιμίρ Πούτιν απέναντι στις μη φιλικές προς το Κρεμλίνο χώρες που αρνούνται να ανοίξουν λογαριασμούς στην “Gazprombank” για την πληρωμή της προμήθειας του φυσικού αερίου στο εθνικό νόμισμα της Ρωσίας.
Όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρία πετρελαίου της Πολωνίας θα προβεί άμεσα στη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της ροής του φυσικού αερίου, ενώ συγχρόνως κατηγόρησε τη Μόσχα για αθέτηση της συμφωνίας και των όρων της σύμβασης, διαμηνύοντας παράλληλα την πρόθεσή της να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για να διεκδικήσει αποζημίωση.
Η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της χώρας πάντως, Άννα Μόσκβα, έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στη χώρα, τονίζοντας την ετοιμότητα της Σόφιας για απεξάρτηση από τις ρωσικές πρώτες ύλες. Η είδηση επηρέασε όπως ήταν φυσικό και τις διεθνείς χρηματαγορές. Ο δείκτης “Dow Jones” υποχώρησε κατά 2,38%, πτώση σε ποσοστό 3,95% κατέγραψε ο “Nasdaq”, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε ο “S&P 500” υποχωρώντας κατά 2,81%.
Η μετοχή του φυσικού αερίου έφθασε να σημειώνει πτώση κατά ενενήντα δολάρια ανά MWh, ενώ πάνω από τα εκατό δολάρια το βαρέλι διαμορφωνόταν η τιμή του πετρελαίου.