Δύο γυναίκες που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ αντιμετωπίζοντας υποκείμενα νοσήματα τα πρώτα θύματα της νέας μετάλλαξης στη χώρα
NEWSROOM - 14/01/22
Τα πρώτα θύματα από τη μετάλλαξη “Όμικρον” μετράει η χώρα μας. Πρόκειται για δύο γυναίκες ηλικίας εβδομήντα εννέα και εβδομήντα επτά χρόνων, οι οποίες νοσηλευόταν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία» αντίστοιχα έχοντας προσβληθεί από το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, ενώ αντιμετώπιζαν και υποκείμενα νοσήματα.
Η 79χρονη είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για άλλη αιτία και διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό σε τυχαίο έλεγχο που διενεργήθηκε. Η επιδείνωση της υγείας της την οδήγησε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου διασωληνώθηκε με σηπτική καταπληξία, προτού καταλήξει έπειτα από ολιγοήμερη μάχη.
Το πρωί της Πέμπτης κατέληξε και η 77χρονη, η οποία έπασχε επίσης από πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, δεν είχε θωρακίσει τον οργανισμό της έναντι του κορωνοϊού και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ λόγω επιπλοκών της μετάλλαξης “Όμικρον”.
Τα περιστατικά αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις σαφείς προειδοποιήσεις για αυξημένη προσοχή και εγρήγορση που απευθύνει η επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να μην παρασυρθεί ο κόσμος από τον ηπιότερο χαρακτήρα της παραλλαγής της νόσου που εμφανίστηκε στη Μποτσουάνα.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου:
«Θέλω να περάσω το μήνυμα ότι με την “Όμικρον” δεν τελειώνει η πανδημία. Δεν πρέπει να βγούμε όλοι να αγκαλιαστούμε, να κολλήσουμε “Όμικρον”, επειδή όντως είναι πιο ελαφρύ στέλεχος από το προηγούμενο. Η νέα παραλλαγή του ιού έχει γύρω στο 70% μικρότερη νοσηρότητα και προφανώς μικρότερη θνητότητα, αλλά αν κολλήσουν πολλοί άνθρωποι αρκετοί από αυτούς θα διασωληνωθούν, αρκετοί θα πεθάνουν».
Τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή τα τραγικά αυτά περιστατικά έκρουσε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα:
«Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου. Άρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι η "Όμικρον" δεν προκαλεί θάνατο, μπορεί να προκαλέσει και είναι σημαντικό, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες να είναι εμβολιασμένοι και ο τριπλός εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για την πρόληψη της νόσου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνας Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα:
«Καλό είναι να παραμείνουμε επιφυλακτικοί για το πώς συμπεριφέρεται η Όμικρον σε μεγαλύτερες ηλικίες και ανεμβολίαστους».