Το προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
NEWSROOM | 07/01/22
Το ενδεχόμενο ακύρωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους παρά την πλήρη θωράκιση του οργανισμού τους έναντι της covid 19 προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό , μέχρι την έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού νόσησης, εξετάζουν στην κυβέρνηση.
Με συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” και τον Γιώργο Παπαδάκη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνουν οι πολίτες το πιστοποιητικό νόσησης ανάλογα με το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι υπενθύμισε τον χρόνο έκδοσης, αλλά και τη διάρκεια ισχύος του και αποσαφήνισε πως θα μπορούν οι υπάλληλοι να πάρουν αποζημίωση για την νόμιμη απουσία από την εργασία τους λόγω νόσησης:
«Ξεκαθάρισε με υπουργική απόφαση, η οποία ισχύει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, ότι θεωρείται νόμιμη η απουσία του εργαζόμενου όταν υπάρχει βεβαίωση θετικού ελέγχου με χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού, είτε κάποιος είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος. Μόλις γίνει η διάγνωση “ανεβαίνει” στο gov.gr και αμέσως το παίρνει το “ΕΡΓΑΝΗ”. Για να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι πρέπει να κάνουν έλεγχο PCR, ενώ για τους εμβολιασμένους αρκεί και το rapid test. Εκδίδεται δέκα τέσσερις ημέρες μετά και διαρκεί για τρεις μήνες. Σχετικά με τους εμβολιασμένους που νοσούν και μπορούν να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους είναι ένα θέμα το οποίο το αντιμετωπίζουμε και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε νομοθετικά και τεχνικά κάποια λύση για να μην έχουμε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με τα πρωτόκολλα που ισχύουν. Διερευνούμε τη δυνατότητα προσωρινής ακύρωσης του πιστοποιητικού».
Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία για τη δήλωση των αυτοδιαγνωστικών τεστ των μαθητών μέσω της πλατφόρμας “ edupass.gov.gr” δεν διαφοροποιείται, ενώ σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν προγραμματιστεί διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμό.