Σειρά από συμφωνίες πρόκειται να υπογράψουν ο πρόεδρος της γείτονος με τον Σεΐχη της χώρας της Μέσης Ανατολής
NEWSROOM - 07/12/21
Την ώρα που η τουρκική οικονομία ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί με το εθνικό νόμισμα να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση καταγράφοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο προκαλώντας αναβρασμό και συνθέτοντας ένα σκηνικό φτώχειας και αβεβαιότητας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις.
Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία συρρικνώνεται συνεχώς φθάνοντας σε λιγότερα από διακόσια ευρώ επιδεινώνοντας τα ασταμάτητα προβλήματα εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι νιώθουν τον κλοιό της οικονομικής κρίσης να στενεύει επικίνδυνα με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και ψωμί ενώ αγαθά όπως ζάχαρη, λάδι και καφές πωλούνται πλέον με το δελτίο.
Ο «Σουλτάνος», ο οποίος επιχειρεί να αναθερμάνει και να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του με αυτές του Κόλπου, θα προεδρεύσει μαζί με τον σεΐχη Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θάνι, στις εργασίες της 7ης Στρατηγικής Επιτροπής Τουρκίας – Κατάρ, ενώ την ίδια ώρα υπουργοί της κυβέρνησης της Άγκυρας αναμένεται να έχουν σειρά συναντήσεων με ομολόγους τους στην πρωτεύουσα της χώρας της Μέσης Ανατολής, Ντόχα.
Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρέσβης στο Κατάρ, Μουσταφά Γκοσού, οι συμφωνίες που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές, πέρα από τις επενδύσεις για την ανάπτυξη, θα άπτονται μιας ευρείας γκάμας θεμάτων, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι τομείς υγείας και η θρησκεία.
Η σημασία όμως της επίσκεψης Ερντογάν στο Κατάρ δεν περιορίζεται μόνο στα όρια και τα πλαίσια της υπογραφής των συμφωνιών και την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική για «άνοιγμα» στις χώρες του Κόλπου, όπως έχει διαφανεί και με την προσέγγιση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Κατά την αναχώρηση του με προορισμό το ανεξάρτητο Εμιράτο επί της ανατολικής ακτής της Αραβικής Χερσονήσου ο Ερντογάν σημείωσε ότι γνώμονας για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Κόλπου παραμένουν τα κοινά συμφέροντα και ο αμοιβαίος σεβασμός.
Τον προηγούμενο μήνα μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποδεχθεί στην Άγκυρα τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ Αλ-Ναχιάν, στην πρώτη συνάντηση ηγετών των δύο χωρών μετά το 2012, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια για επίλυση των διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες είχαν έρθει σε ρήξη όταν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, όταν ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τον διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως έναν από τους υποκινητές του.
Οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες οδηγήθηκαν στο ναδίρ όταν την επόμενη χρονιά η Τουρκία τάχθηκε με το μέρος του Κατάρ για τον αποκλεισμό του από τα Η.Α.Ε.