Τι δήλωσε η υφυπουργός Υγείας επί του θέματος
NEWSROOM | 05/12/21
Απαντήσεις γύρω από φλέγοντα θέματα της πανδημίας έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας με συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.
Συνομιλώντας στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής “Επτά” με την Βάλια Πετούρη, η Μίνα Γκάγκα μίλησε για την αδιάκοπη πίεση που υφίσταται το Σύστημα Υγείας από το τέταρτο κύμα του ιού που έχει «απλώσει» τη σκιά του σε όλη τη χώρα, διευκρίνισε τις τροποποιήσεις που θα ισχύσουν από αύριο στο πλήθος των εμβολίων για τα οποία θα εκδίδεται πιστοποιητικό, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της ενισχυτικής δόσης τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου:
«Άνοιξε η πλατφόρμα για την αναγνώριση πιστοποιητικών από ευρωπαϊκές χώρες από ευρωπαϊκά εμβόλια και από Δευτέρα ανοίγει και για τα εννέα εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Yγείας, δηλαδή και για το ρωσικό και για το κινεζικό. Όλα τα εμβόλια θα μπορούν να αναγνωρίζονται και να δίνονται πιστοποιητικά.
Η πίεση είναι μεγάλη συνεχώς δύο χρόνια και έχουν κουραστεί όλοι πάρα πολύ και αισθάνονται ότι αυτό το κύμα δεν τελειώνει. Θα βγούμε από αυτόν τον “εφιάλτη” αν προσέχουμε ο ένας τον άλλον, αν τηρούμε τα μέτρα, αν φοράμε τις μάσκες, αν έχουμε εμβολιαστεί
Φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη προστασία από το εμβόλιο μετά από τους τέσσερις μήνες, οπότε η δόση μετά από τον τέταρτο μήνα είναι σημαντική. Τα προβλήματα που βλέπουμε μέχρι τώρα -είναι λίγοι, κάτω από το 20% αυτοί που νοσηλεύονται στις μονάδες- είναι ότι νοσούν αυτοί που έχουν κάνει τα εμβόλιά τους Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι και νοσηλεύονται στις μονάδες, είναι άνθρωποι άνω των 80 ετών, είναι άνθρωποι που έχουν συνυπάρχοντα νοσήματα, κακοήθειες, ανοσοανεπάρκειες. Και η ανοσιογόνος παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Δεν μπαίνει έυκολα ένας προηγουμένως υγιής στη μονάδα».
Η Εβρίτισα πνευμονολόγος, με το εκτεταμένο διεθνές ερευνητικό έργο σε επιστημονικά περιοδικά, η οποία έχει διατελέσει και Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», αφού εξήγησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εκτιμηθεί η εξέλιξη της μετάλλαξης “Όμικρον”, απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης τόσο σχετικά με το πλήθος των κλινών, όσο και για τη γενικότερη προετοιμασία τα δύο αυτά χρόνια:
«Τα συμπτώματά της μετάλλαξης “Όμικρον” φαίνεται να είναι ήπια -αυτή ήταν η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χθες. Φαίνεται να είναι μεταδοτική, δεν έχουμε ακόμα αρκετά στοιχεία. Για να δούμε και τον εμβολιασμό και το πώς εξελίσσεται η νόσος θέλουμε χρόνο, είναι κάτι καινούργιο. Θα ξέρουμε πολύ περισσότερα την ερχόμενη εβδομάδα και πολύ περισσότερο στις δύο εβδομάδες. Έχουμε δύο πιθανά κρούσματα Όμικρον στην Αθήνα που θα επιβεβαιωθούν ή δεν θα επιβεβαιωθούν .
Και από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Οι μονάδες από 570 κλίνες ΜΕΘ έχουν γίνει τώρα 1300. Φέτος έγιναν λ.χ. στο νοσοκομείο “Σωτηρία” πενήντα νέες μονάδες από τη δωρεά της Βουλής και άλλες πέντε με τη δωρεά ιδιώτη, άρα οι κλίνες αυξήθηκαν. Δεν μένει διασωληνωμένος άρρωστος στο θάλαμο, παρά ελάχιστες φορές και για λίγες ώρες.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι μέσα κατευθείαν μέσα στις ΜΕΘ με το που διασωληνώνονται, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που περιμένουν περισσότερο. Έχουμε ήδη πολύ μεγάλη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα με απλές κλίνες και ΜΕΘ, ενώ και στην Αθήνα επίσης ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το ίδιο, όπως είχαμε και πέρυσι. Μέχρι στιγμής υπάρχει συνεννόηση και δεν έχει χρειαστεί επίταξη. Αν χρειαστεί και δεν υπάρχουν λύσεις, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει πρόβλημα με την υγεία κανενός».