Ποια αγωγή λαμβάνουν ανάλογα με τη μορφή της νόσου
NEWSROOM - 19/11/21
Στην αναθεώρηση του θεραπευτικού αλγόριθμου ενηλίκων και μη, νοσηλευομένων ασθενών με covid 19, προχώρησε η Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων.
Όπως σημειώνουν συνοψίζοντας τις οδηγίες οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος, η ύπαρξη παραγόντων κινδύνου για σοβαρή νόσο καθορίζει την εξωνοσοκομειακή διαχείριση των ασθενών με ήπια προς μέτρια νόσηση.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν πέρα από την έλλειψη εμβολιασμού, η ηλικία ιδιαίτερα αν αυτή είναι μεγαλύτερη των 70 ετών, η παχυσαρκία, αν πρόκειται για ασθενή που είναι ανοσοκατασταλμένος, υποφέρει από χρόνια καρδιοπάθεια, υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ή πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή διαβήτη.
Στα συμπτώματα που παραπέμπουν σε σοβαρή νόσο συγκαταλέγονται ο κορεσμός του οξυγόνου, η σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια και τα εκτεταμένα διηθήματα.
Στους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με ήπια προς μέτρια νόσο δεν χορηγείται ειδική φαρμακευτική αγωγή και συνίσταται παρακολούθηση της θερμομέτρησης και του κορεσμού του οξυγόνου, καθώς και η καλή ενυδάτωση με ταυτόχρονη λήψη αντιπυρετικών μέχρι την υποχώρηση του πυρετού.
Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο επί κλινικών, απεικονιστικών ή εργαστηριακών ενδείξεων συλλοίμωξης με βακτηριακή πνευμονία.
Τις πρώτες ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων συνίσταται η λήψη μονοκλωνικών αντισωμάτων, ενώ αντίθετα και ανεξάρτητα από την ύπαρξη παραγόντων κινδύνου σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς δεν προτείνεται η λήψη κορτικοστεροειδών όπως δεξαμεθαζόνη, κολχικίνη, ιβερμεκτίνη, (υδροξυ)χλωροκίνη, ηπαρίνη ή αντιπηκτικά, αντιβιοτικά όπως αζιθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη ή κινολόνες.