Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί μίας από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Tomorrow News | 17/11/22
Αποτελεί την μαζική και εξ’ ίσου δυναμική εκδήλωση αντίθεσης και αντίστασης εναντίον του καθεστώτος που επιβλήθηκε εκ μέρους των Συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967. Σχεδόν 6 χρόνια μετά, τα όσα διαδραματίστηκαν από το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου, άλλαξαν τον ρου της ιστορίας.
Το διάστημα εκείνο, ο πραξικοπηματίας Γεώργιος Παπαδόπουλος σκόπευε να αλλάξει κατά κάποιο τρόπο την διαδικασία άσκησης εξουσίας, στοχεύοντας σε μία φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος, μέρος της οποίας θα ήταν η αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων, όπως επίσης και η διαδικασία εκλογών, τις οποίες προγραμμάτιζε για τις 10 Φεβρουαρίου του 1974.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, δεν αποτέλεσε βέβαια τη πρώτη φανερή και δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος Παπαδόπουλου, καθώς είχε προηγηθεί αυτής μία αντίστοιχη τον Φεβρουάριου του ίδιου έτους.
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ξεκινούν να ξετυλίγονται στις 14 Νοεμβρίου. Φοιτητές του Πολυτεχνείου παίρνουν την απόφαση να απέχουν από τα μαθήματα της σχολής τους, ξεκινώντας ευθεία διαμαρτυρία κατά του στρατιωτικού καθεστώτος. Αυτοαποκαλούνται ‘’Ελεύθεροι Πολιορκημένοι’’, και οχυρώνονται μέσα στο κτήριο της σχολής.
Το διάσημα εκείνο ξεκινούν και τη λειτουργία ενός ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού. Το πρόσωπο εκείνο που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην συγκεκριμένη κίνηση αποτέλεσε ο Γιώργος Κυρλάκης. Φυσικά, έως και σήμερα το μήνυμα ‘’Εδώ Πολυτεχνείο’’ αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημάδια της Ελλάδας του 20ου αιώνα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το ίδιο ακριβώς βράδυ, περίπου 100 νέοι που εκπροσωπούσαν το χουντικό καθεστώς, και συμπεριλαμβάνονταν στην οργάνωση ‘’Κόμμα 4ης Αυγούστου’’, προσπάθησαν να εισβάλουν στο Πολυτεχνείο, χωρίς όμως τελικώς να τα καταφέρουν.
Το κίνημα των φοιτητών του Πολυτεχνείου ξεσήκωσε τα λαϊκά στρώματα με αποτέλεσμα να αποτελέσει έναυσμα για διαδηλώσεις και συλλαλητήρια εναντίον του καθεστώτος, είτε στο κέντρο της Αθήνας, είτε στην επαρχία.
Ήταν ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου και συγκεκριμένα 3 π.μ. , όταν η μεταβατική κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως βρισκόταν σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για ασφαλή έξοδο των φοιτητών από το χώρο του Πολυτεχνείου, έδωσε εντολή σε ένα από τα τρία άρματα που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή να γκρεμίσει την κεντρική πύλη.
Η κίνηση αυτή στέρησε πάραυτα τη ζωή 2-3 φοιτητών που συνθλίβησαν, όντες ακριβώς πίσω από την κεντρική πύλη. Συγχρόνως, στο ίδιο σημείο βρισκόταν η φοιτήτρια Πέπη Ρηγοπούλου, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα στα πόδια.