Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο παράλληλα με αυτό κατά της COVID19;
NEWSROOM - 02/11/21
Μέτρα προστασίας κατά της εποχικής γρίπης, οι ηλικιακές ομάδες που θεωρούνται περισσότερο ευάλωτες, καθώς και διευκρινίσεις για τον παράλληλο εμβολιασμό κατά της covid 19, περιλαμβάνονται στον οδηγό που εξέδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η γρίπη, της οποίας η δραστηριότητα αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο, είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή νόσηση και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της.
Επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με το ‘ECDC” και τον “ΕΟΔΥ” η δραστηριότητά της κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα στην ευρωπαϊκή ήπειρο τον προηγούμενο χειμώνα, πιθανότατα λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόστηκαν κατά της covid 19.
Η τήρηση της ατομικής υγιεινής με το συχνό πλύσιμο των χεριών, η απομόνωση των ασθενών και η αποφυγή συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους, χαρακτηρίζονται ως τα μέτρα για τον περιορισμό της γρίπης, σημειώνοντας όμως παράλληλα πέρα από τη σημασία τους και τη μερική τους απόδοση.
Αποτελεσματικότερος τρόπος σύμφωνα με την ανακοίνωση θεωρείται ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από την εποχική νόσο. Το σκεύασμα πρέπει να χορηγείται έγκαιρα πριν εμφανιστεί έξαρση των κρουσμάτων. Η παράλληλη χορήγηση με το εμβόλιο της covid 19 δεν απαγορεύεται, αρκεί να γίνει λήψη σε διαφορετικά ανατομικά σημεία.
Οι ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
Τα ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
Αντίθετα συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.
Στις ομάδες αυξημένου κινδύνου ανήκουν:
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα
Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.