Απρόθυμη για την επανεισδοχή τους στην Τουρκία η Άγκυρα
NEWSROOM | 31/10/21
Διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη με το υπό τουρκική σημαία φορτηγό πλοίο που πλέει μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου και στο οποίο επιβαίνουν τετρακόσιοι πρόσφυγες και μετανάστες.
Ελλάδα και Κομισιόν ζήτησαν από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιστρέψουν στο τουρκικό έδαφος οι τετρακόσιοι μετανάστες, ωστόσο η Άγκυρα απέρριψε το αίτημα επανεισδοχής που απέστειλε με την έγκριση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος. Επικοινωνία με τις τουρκικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα είχε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατηγόρησε την Τουρκία για αδιαφορία σχετικά με την τύχη επιβατών του πλοίου:
«Η Τουρκία για μια ακόμη φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ. Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Ο κύκλος των ελληνικών διαβουλεύσεων περιελάμβανε επαφή με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακης “FRONTEX” και την Κομισιόν καθιστώντας σαφές ότι η χώρα μας θα φιλοξενήσει τους μετανάστες, διεμήνυσε όμως με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επιθυμία της για έγγραφη διαμαρτυρία προς τις τουρκικές Αρχές για τήρηση των συμφωνηθέντων και επανεισδοχή των μεταναστών.
To φορτηγό πλοίο υπό τουρκική σημαία που ξεκίνησε από λιμάνι της γειτονικής χώρας με προορισμό την Ιταλία, εξέπεμψε σήμα SOS μέσω του 112 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ αργότερα παρουσίασε μηχανικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να πλέει ακυβέρνητο και να παρασυρθεί από τη θαλασσοταραχή.
Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που στήθηκε, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχει πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, το οποίο ρυμουλκεί το τουρκικό φορτηγό, χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό σε ποιο λιμάνι νησιού των Δωδεκανήσων θα καταπλεύσει.
Σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών.
Πυρά κατά της κυβέρνησης για το θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη με το ακυβέρνητο τουρκικό φορτηγό πλοίο με τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι τομεάρχες Εξωτερικής Πολιτικής Γιώργος Κατρούγκαλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, και Μετανάστευσης Γιώργος Ψυχογιός, κατηγορούν το κυβερνών κόμμα ότι αφήνει στην τύχη τους τετρακόσιους ανθρώπους:
«Η απώθηση ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα σε ένα ακυβέρνητο πλοίο και αιτούνται συνδρομή διάσωσης είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη πρακτική για ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ αποτελεί και εθνική παραχώρηση όσον αφορά την έρευνα και διάσωση σε περιοχή αρμοδιότητάς μας.
Ειδικά η Ελλάδα, που καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, δεν μπορεί να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές- αφήνοντας 400 ανθρώπους μεσοπέλαγα- επικαλούμενη το γεγονός ότι η γείτονας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν διεθνώς όταν προσπάθησε η κυβέρνηση Σαλβίνι να τις εφαρμόσει».
Συνεχίζοντας η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει τις υποχρεώσεις της χώρας μας που απορρέουν από τις Διεθνείς Συμβάσεις και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής συνδρομής για τη διευθέτηση του ζητήματος:
«Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών. Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη-μέλη και ακόμα πιο αυστηρές πιέσεις στην Τουρκία για τήρηση των υποχρεώσεών της τόσο ως προς την πάταξη δικτύων διακινητών όσο και ως προς το ζήτημα των επιστροφών.
Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να επωμίζεται το βάρος νομικά και ηθικά απαράδεκτων πρακτικών για να καθησυχάζει την υπόλοιπη Ε.Ε. ότι αποτελεί 'ευρωπαϊκή ασπίδα', καθιστώντας ένα ευρωτουρκικό και ευρωπαϊκό θέμα, ελληνοτουρκικό. Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας».