Έντονη ανησυχία στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα
NEWSROOM - 28/10/21
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας μετά την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα+».
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, έντεκα επιβεβαιωμένες μολύνσεις του νέου παραλλαγμένου στελέχους, εντοπίστηκαν διάσπαρτες στην ελληνική επικράτεια.
Με δηλώσεις της στο “CNNGreece”, η τέως καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Αθηνά Λινού, αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά μετάδοσης του υποστελέχους και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε εμβολιασμένους και ανεμβολιάστους:
«Η παραλλαγή αυτή έχει κάποια καινούργια πρωτεΐνη που έχει δημιουργηθεί, φαίνεται πως έχει αλλάξει ως προς κάτι ο ιός. Λέγεται , ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα , ότι μπορεί να είναι πιο επιθετική και πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα (σε ποσοστό περίπου 20% - 25%). Ας μην ξεχνάμε ότι η Δέλτα είναι 50% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος της Αγγλίας, το στέλεχος Βήτα και ίσως 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, το Άλφα. Τώρα, η μετάλλαξη Δέλτα+ θα είναι κατά 120% μεταδοτικότερη, που σημαίνει ότι με λιγότερο χρόνο επαφής με λίγους ή πολλούς συνανθρώπους μας, είναι πιθανόν να κολλήσουμε. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως εάν το 40% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστοι, θα είναι σαν να βρισκόμαστε στην αρχή της πανδημίας, γιατί τότε με 100% μεταδοτικότητα – αν το πάρουμε αυτό ως δεδομένο – κολλούσε x αριθμός συνανθρώπων μας, τώρα που θα είναι αντί για 100% , 220% (100% +120%), τότε στα τέσσερα εκατομμύρια θα έχεις ακριβώς όσα κρούσματα είχες στα δέκα εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πολλή προσοχή και για να μην κολλήσουμε ούτε οι εμβολιασμένοι ούτε οι ανεμβολίαστοι και για να προστατευθούν ιδίως οι τελευταίοι».
Έντονη ανησυχία επικρατεί και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας βλέποντας το νέο υποστέλεχος να διαδίδεται σε όλο και περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Π.Ο.Υ. υπογραμμίζει την αύξηση που παρατηρείται στη μεταδοτικότητα της αλληλουχίας "ΑΥ.4.2" από τον Ιούλιο, σημειώνοντας ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων που καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, οφείλονται σε αυτή, ενώ επισημαίνει τις επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες που διεξάγονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν η "ΑΥ.4.2" είναι περισσότερο μολυσματική ή αποδυναμώνει τα αντισώματα.
Όπως μετέδωσαν το “BBC” και οι “Financial Times”, το υποστέλεχος «Δέλτα+» ευθύνεται για ποσοστό 6% νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βρετανία.
Στο Ισραήλ ένα αγόρι ηλικίας έντεκα ετών προσβλήθηκε από το «Δέλτα+», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, ενώ κρούσματα του υποστελέχους έχουν εντοπιστεί επίσης σε Ηνωμένες Πολιτείες και Δανία.