Τι απαντούν οι ειδικοί
NEWSROOM - 26/10/21
Την πεποίθησή του ότι ο κλάδος της εστίασης δεν αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα μετάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, εξέφρασε ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο site parapolitika.gr
Με συνέντευξη που παραχώρησε στα “Παραπολιτικά” και τον Βασίλη Βενιζέλο, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, απενοχοποίησε εστιατόρια και καφετέριες, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για απεμπλοκή από την πανδημία από την άνοιξη της επόμενης χρονιάς:
«Ο σωστά οργανωμένος και με πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων κλάδος της εστίασης κάθε άλλο παρά αποτελεί εστία διασποράς του ιού. Το πρόβλημα υπάρχει πλέον στη σωστή επιτήρηση και στον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων, ενώ σημαντικό βήμα αποτελεί ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον χώρο της εστίασης. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν εμβολιαστεί τα άτομα μέσα σε μια οικογένεια, μια και εκεί φαίνεται να υπάρχει, λόγω της αδυναμίας τήρησης μέτρων και της στενής επαφής, μεγάλος βαθμός εξάπλωσης. Υπάρχουν πολύ καλά δεδομένα ότι όσο περισσότερα άτομα είναι εμβολιασμένα στο οικογενειακό περιβάλλον τόσο μικρότερη η πιθανότητα μετάδοσης μέσα σε αυτό.
Είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, με δεδομένη την αβεβαιότητα για τη συνεχιζόμενη εμβολιαστική κάλυψη, την αποτελεσματικότητα των υγειονομικών μέτρων και τη μικρή, αλλά υπαρκτή πιθανότητα εμφάνισης νέων, δυσκολότερων στελεχών. Η πανδημία αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο και ο τελικός έλεγχος εξαρτάται από δεδομένα πέραν των εθνικών ή ευρωπαϊκών. Είμαι, παρ’ όλα αυτά, αισιόδοξος ότι στη χώρα μας με το τέλος της άνοιξης το σύνολο των ανθρώπων που θα έχουν εμβολιαστεί σε συνδυασμό με αυτούς που θα αποκτήσουν φυσική ανοσία μέσω νόσησης θα δημιουργήσουν μια σημαντική συλλογική ανοσία, που θα περιορίσει τη διασπορά του ιού και θα περιορίσει, επίσης, τόσο τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και την πίεση στο σύστημα Υγείας. Βέβαια, αυτό είναι πολύ σημαντικό να συμβεί μέσω εμβολιασμού και όχι μέσω νόσησης, η οποία εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα».
Ο κ. Γώγος υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφαλή διεξαγωγή των παρελάσεων και αναφέρθηκε στην υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα:
«Οι παρελάσεις γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, επομένως με σωστή επιτήρηση για την εφαρμογή των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων και, κυρίως, με τη χρήση της μάσκας σε περιοχές συγχρωτισμού θα αποφευχθεί η επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας. Επαναλαμβάνω ότι το κύριο πρόβλημα την περίοδο αυτή είναι ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, όπου οι συνθήκες ευνοούν τη μετάδοση του ιού, τόσο με τα σταγονίδια όσο και μέσω αερογενούς μεταφοράς. Οπωσδήποτε οι εκδηλώσεις αυτές, όπως και άλλες παρόμοιες, πρέπει να προσαρμόζονται στην υπάρχουσα επιδημιολογική κατάσταση και να επανεκτιμώνται κάθε φορά που θα χρειαστεί.
Η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά τα εκάστοτε δεδομένα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Είναι αναμφισβήτητο ότι το στέλεχος “Δέλτα” παρουσιάζει σημαντικά μεγαλύτερη μετάδοση από τα προηγούμενα στελέχη, ακόμα και από το στέλεχος “Αλφα”, που επικρατούσε πριν, και αυτό συνέβαλε στην εμφάνιση του τέταρτου κύματος. Ο τρόπος μετάδοσης, επίσης, μέσω αερολύματος, συμβάλλει στην ευκολότερη διασπορά σε κλειστούς χώρους, ενώ η μεγάλη μεταδοτικότητα του στελέχους αυτού οδήγησε και στη μεγάλη διασπορά στις νεότερες ηλικίες, που συνέβαλε εν πολλοίς και στην επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Είναι, βέβαια, ιδιαίτερα θετικό το γεγονός της εξαιρετικής προστασίας που προσφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια απέναντι και στο στέλεχος “Δέλτα” έναντι σοβαρής νόσησης, νοσηλείας σε ΜΕΘ και θανάτου».