Τη σημασία της επιστήμης εξήραν τα δύο κορυφαία στελέχη της επιστημονικής κοινότητας που ανέπτυξαν πρώτα το εμβόλιο κατά της covid 19
NEWSROOM - 21/10/21
Την εκτίμηση ότι η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα έρθει πριν την άνοιξη του 2022 εξέφρασαν οι Ουγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί, στην εκδήλωση του ιδρύματος “Θεοφανώ” με θέμα «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της επιστήμης»,που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που ανέπτυξαν το εμβόλιο κατά της covid 19, τιμήθηκαν με το πανευρωπαϊκό βραβεία «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» και στις δηλώσεις τους υπογράμμισαν τη σημασία της επιστήμης, όπως αυτή αναδείχθηκε μέσα από την πανδημία, επισημαίνοντας παράλληλα την ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα.
Ο Σαχίν εξήρε επίσης την αγαστή συνεργασία των εταιριών “Pfizer” και “BionTech”, ενώ δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στην επιστημονική του ομάδα για την αδιάκοπη προσπάθειά τους στο πρότζεκτ της παραγωγής του σκευάσματος – θωράκιση κατά της νόσου.
Η πρώην υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας, Μαρία Λουίζα Πονσέλα, επισήμανε ότι η επένδυση στην καινοτομία και την επιστήμη είναι συνυφασμένη με το μέλλον της Ευρώπης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσπευση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στην καθιέρωση της επικράτησης του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Από την πλευρά της η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας, καθηγήτρια Παιδείας, Θρησκείας και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, Μαίρη Μακ Άλις, σημείωσε ότι ο κορωνοϊός «πέταξε» ακόμα και τις πιο προηγμένες χώρες στον «λάκκο του τρόμου», αναδεικνύοντας την υπηρεσία της επιστήμης για το κοινό καλό.
Το επίτιμο μέλος του “Collegio Alberto” του πανεπιστημίου του Τορίνο, Κιάρα Σαρακένο, στάθηκε στην απάντηση που πρέπει να δοθεί μέσω της επικοινωνίας και της εκπαίδευσης στους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι όπως υπογράμμισε δεν είναι απαραιτήτως κατά της επιστήμης.