Πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης έχει δημιουργήσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM - 13/10/21
Μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή σχετικά με τις λίστες Πέτσα και τη χρηματοδότηση εταιριών δημοσκοπήσεων.
Απαντώντας η Νέα Δημοκρατία ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το κρατικό χρήμα που κατέληξε στα ταμεία μέσων ενημέρωσης, καθώς και τη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων, από την περίοδο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν στην εξουσία μέχρι και σήμερα.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό αέρα του “Real FM” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε με νόημα:
«Η Νέα Δημοκρατία έχει αυτή την πρόθεση, να μπει στη συζήτηση και να δούμε όλα όσα έχουν συμβεί γύρω από τα ζητήματα αυτά από το 2015 και μετά. Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αφού η αντιπολίτευση θέλει να ξαναθυμηθούμε βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρίες, κάτι εκατομμύρια που χάνονταν στην πορεία για να στηθούν κανάλια και εφημερίδες».
Για προσπάθεια να καλύψει την ανεπάρκειά του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας καταφεύγουν σε αυτή την πρόταση, προκειμένου να κρυφτούν και να δικαιολογήσουν την απίστευτη αποτυχία και ανεπάρκειά τους σε ζητήματα ουσίας, όπως είδαμε και πριν από μερικές ημέρες για τη συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας. Προσπαθούν λοιπόν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα, διότι καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν εναλλακτική πολιτική πρόταση».
Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρόταση της ψήφισης της σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, έριξε το μπαλάκι στον πρωθυπουργό:
«Βεβαίως δεχόμαστε και συμφωνούμε. Ας έρθει να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και βεβαίως, όταν θα γίνει συζήτηση για το χρονικό περιθώριο, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Ο κ. Μητσοτάκης έχει να φοβηθεί κάτι; Από όσο θυμάμαι «λίστα Πέτσα» το 2015 δεν υπήρξε. Λίστες Λαγκάρντ υπήρξαν και πολλές άλλες λίστες».
Για καθεστώς σχέσεων με την ολιγαρχία έκανε λόγο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, από τον αέρα του «Πρώτου Προγράμματος» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας:
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, κατατίθεται απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη που έχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα από το 2019, ένα καθεστώς ειδικών σχέσεων του Μαξίμου με ολιγάρχες και επιχειρηματίες με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, σχολίασε ότι σε καμία άλλη περίοδο μετά την μεταπολίτευση δεν είχε παρατηρηθεί τόσο κλειστό σύστημα ενημέρωσης όσο τώρα, ενώ η βουλεύτρια, Έφη Αχτσιόγλου, αναφέρθηκε στον Σεμπάστιαν Κουρτς, αποδίδοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό βαρύτερες πράξεις από αυτές που οδήγησαν τον Αυστριακό Καγκελάριο σε παραίτηση:
«Πιστεύουμε ότι πράξεις πολύ πιο σοβαρές από αυτές που οδήγησαν στην παραίτηση του καγκελάριου Κουρτς στην Αυστρία έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν συντελεστεί αδιαφανείς πράξεις χρηματοδότησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ουδέποτε έχει κατατεθεί μία πλήρης ερμηνεία από την κυβέρνηση για τον τρόπο που έγινε η χρηματοδότηση μέσω των λιστών Πέτσα».
Ψήφο εμπιστοσύνης στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής δίνει στο σύνολό της αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οποιαδήποτε διεύρυνσή της.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μίλησε για υποχρέωση να γίνει έλεγχος, ενώ ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25, Γιάννης Βαρουφάκης, ζήτησε να ανοίξει ο φάκελος των μέσων ενημέρωσης στη Βουλή.