Ανησυχούν οι επιστήμονες από το πρόωρο άνοιγμα με περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους
NEWSROOM - 11/10/21
Ιδιαίτερα χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης στη βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και αφορούν σε καταγραφή που έγινε έως τις 5 Οκτωβρίου, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες πολίτες στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή παραμένουν ανεμβολίαστοι από το σύνολο των 4.249.156 άτομα που δεν έχουν λάβει καμία δόση σκευάσματος κατά του κορωνοϊού σε ολόκληρη την επικράτεια.
Από το συνολικό ποσοστό του 48,75% των πολιτών που δεν έχει περάσει τις πύλες των εμβολιαστικών κέντρων για να θωρακίσει τον οργανισμό του απέναντι στον ιό, το 31,38% αφορά στους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας.
Σε υψηλά επίπεδα, αλλά πιο χαμηλά από τους μέσους όρους άλλων ευρωπαϊκών χωρών παραμένουν τα ποσοστά εμβολιασμού στους ηλικιωμένους. Στην κατηγορία των 60 – 69 ετών η χώρα μας καταγράφει ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 80,1%, αλλά υπολείπεται έναντι των Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ισλανδίας, Δανίας, Μάλτας και Ισπανίας, με τις δύο πρώτες να βρίσκονται στο 100% και τις υπόλοιπες να προσεγγίζουν το απόλυτο. Το 82,6% της ηλικιακής κατηγορίας 70-79 στην Ελλάδα είναι εμβολιασμένο, τη στιγμή που η μόνη χώρα της λίστας που δεν καταγράφει κάλυψη στο 100% είναι η Ισπανία(98,9%), ενώ ένας στους τέσσερις πολίτες της πατρίδας μας άνω των ογδόντα ετών είναι ανεμβολίαστος.
Έντονη είναι πάντως η ανησυχία των επιστημόνων σχετικά με τις περισσότερες ελευθερίες που έδωσε η κυβέρνηση στους εμβολιασμένους. Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Οικονομικής Σχολής του πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό αέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ:
«Το πρόβλημα είναι αν νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος και είναι ασυμπτωματικός και μεταφέρει τον ιό στο σπίτι του, που υπάρχουν ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι. Περίπου εξακόσιες χιλιάδες άτομα στη χώρα μας άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί. Προσωπικά, θα προτιμούσα αυτό το άνοιγμα να γίνει ένα μήνα αργότερα, ώστε να έχει γίνει η τρίτη αναμνηστική δόση στις ευπαθείς ομάδες».
Τον προβληματισμό του για τις ελευθερίες των εμβολιασμένων εξέφρασε και ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μέσω της εκπομπής ”Καλημέρα” με τον Γιώργο Αυτιά:
«Δεν είναι ώρα για τέτοια ελευθερία, δεν είναι η στιγμή να περάσουμε ένα μήνυμα ότι ήρθαμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Η συμμόρφωση δεν είναι ικανοποιητική. Σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το ποσοστό εμβολιασμού είναι μικρό. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη πρέπει να υπάρξει, αλλά δε θέλουμε να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε».
Επαναξιολόγηση των δεδομένων από το άνοιγμα θα υπάρξει μετά από δέκα πέντε ημέρες και σε περίπτωση που διαπιστωθεί αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, θα επανέλθουν τα μέτρα.
Από χθες πάντως βρίσκεται σε ισχύ η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για την τρίτη δόση των πολιτών με ηλικία μεγαλύτερη των πενήντα ετών και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου και υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της αρμόδιας επιτροπής η ενισχυτική δόση δεν είναι υποχρεωτική και αν κάποιος επιλέξει να μην τη λάβει θα εξακολουθεί να θεωρείται ότι έχει ολοκληρώσει την εμβολιαστική του κάλυψη.