Στις δράσεις που έχουν συντελεστεί, αλλά και σε εκείνες που επίκεινται ενάντια στην κλιματική κρίση, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων.
NEWSROOM - 01/10/21
Η βιώσιμη κινητικότητα αποτέλεσε τον κύριο άξονα της ομιλίας του Κώστα Μπακογιάννη από το βήμα του 19ου ετήσιου Συνεδρίου Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνοαμερικανινού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο “Citizen Sustain: Building a better urban future”.
Ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκ νέου εφαρμογή του δακτυλίου στην πρωτεύουσα, ενώ σχετικά με την κλιματική κρίση υπογράμμισε τον κίνδυνο εγκατάλειψης της πόλης από τους κατοίκους της, εστιάζοντας παράλληλα στις δράσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί και σε εκείνες που επίκεινται στην προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος:
«Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να μην έχουμε 'πράσινο' δακτύλιο μέσα στην πόλη. Όχι μόνο γιατί έχουμε πολύ αυξημένη κίνηση που την αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, αλλά και γιατί ο δακτύλιος που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, αποτέλεσε μία ελληνική καινοτομία, την οποία υιοθέτησαν πάρα πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Γιατί; Επειδή δούλευε.
Η Αθήνα έχει χάσει τα 2/5 των μόνιμων κατοίκων της μέσα στην τελευταία 20αετία, κίνδυνος που μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερος τα επόμενα 20-30 χρόνια, εφόσον οι συνθήκες παραμείνουν αβίωτες. Εμείς λέμε ότι μπορούμε να δράσουμε. Να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από κάτω προς τα πάνω, γειτονιά-γειτονιά. Η Αθήνα έχει 129 γειτονιές. Μπορεί να είναι μία σύγχρονη, μία δυναμική μεγαλούπολη, αλλά η 'καρδιά' της χτυπάει στις γειτονιές της.
Το σιντριβάνι της Ομόνοιας για παράδειγμα, έχει ρίξει τη θερμοκρασία κατά τρεις βαθμούς στο μικρο-κλίμα της περιοχής. Κάθε ένα από τα τριάντα τρία σιντριβάνια, τα οποία έχουμε αποκαταστήσει έχει ένα μικρο-κλίμα. Έχουμε τα “pocket park”: Έχουμε ολοκληρώσει έξι, θα φτάσουμε τα δέκα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Με κάθε πάρκο 'τσέπης' μπορεί να μην αλλάζει μία πόλη, αλλά αλλάζει μία γειτονιά. Μεγαλύτερα έργα γίνονται πράξη σταδιακά, όπως ο Εθνικός Κήπος, ο Λυκαβηττός, ο Λόφος Στρέφη και η Ακαδημία Πλάτωνος».
Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε επίσης στις μόνιμες παρεμβάσεις του «Μεγάλου Περιπάτου» και την αποκατάσταση του πρασίνου, παρέχοντας συγχρόνως τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τη χρηματοδότηση των έργων:
«Η πιλοτική λειτουργία του έργου του Μεγάλου Περιπάτου έχει οδηγήσει σε πολύτιμα συμπεράσματα, καθώς σύμφωνα με το ΕΜΠ οι ρύποι στην οδό Πανεπιστημίου έχουν μειωθεί κατά 27%. Αυτή τη στιγμή η μελέτη μας προβλέπει περισσότερα δέντρα στην οδό Πανεπιστημίου. Επίσης, 28 δέντρα θα φυτευτούν στο Σύνταγμα. Αυτά έρχονται επιπρόσθετα στα 1.500, που έχουμε ήδη φυτέψει σε όλη την πόλη και σε όλα αυτά τα οποία συνεχίζουμε να φυτεύουμε τα επόμενα χρόνια. Εμείς συνεχίζουμε βάσει του σχεδιασμού μας. Είναι ένα έργο το οποίο έχει συζητηθεί όσο κανένα, αλλά έχει μελετηθεί και όσο κανένα. Το αποτέλεσμα είναι ότι αισθανόμαστε πάρα πολύ σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύω θα δικαιώσει, όχι εμάς, θα δικαιώσει την πόλη.
Η ουσία της συζήτησης είναι ότι χρειαζόμαστε πολύτιμα τετραγωνικά δημόσιου χώρου. Η Αθήνα κατέχει σήμερα τρία ρεκόρ: Έχει τους λιγότερους χώρους πρασίνου ανά κάτοικο, έχει τα μεγαλύτερα σπίτια σε τετραγωνικά ανά κάτοικο και έχει την περισσότερη άσφαλτο ανά κάτοικο. Νομοτελειακά λοιπόν, αυτό μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε την πόλη, όχι γύρω από το αυτοκίνητο όπως στον 21ο αιώνα, αλλά γύρω από τον άνθρωπο στον 21ο αιώνα. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται γενναίες αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολες, μπορεί να δημιουργήσουν αναταραχή, ωστόσο είναι αποφάσεις οι οποίες θα είναι για το μέλλον και όχι για το παρελθόν.
Το πολύ μεγάλο ζητούμενο είναι η μόχλευση των πόρων. Και εδώ η συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι το 'κλειδί'. Για πάρα πολλά χρόνια υπήρχε μία άποψη στην χώρα μας, η οποία θα μου επιτρέψετε να πω ήταν ιδεοληπτική. Και πλέον είναι βαθιά αναχρονιστική: Έβλεπε το δημόσιο και το ιδιωτικό ως κάτι το ανταγωνιστικό, ως εχθρούς. Λοιπόν, δεν είναι έτσι. Το μέλλον είναι η συνεννόηση. Και αυτό γίνεται ήδη πράξη στο Δήμο Αθηναίων»